ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα δεδομένα από την Κίνα "μπερδεύουν" την ιατρική κοινότητα για τον κορωνοϊό

29 Μαρτίου 2020, 09:05

images

Στην Κίνα γεννήθηκαν δεκάδες μωρά από μητέρες που νοσούσαν μέσα στην μεγάλη επιδημία στη χώρα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Και ήταν όλα υγιή αποδεικνύοντας ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του αίματος. Έκτοτε σε πολλές χώρες έχουν γεννηθεί μωρά επίσης υγιή από μητέρες οι οποίες είχαν Covid-19, μεταξύ αυτών και σε δύο περιπτώσεις στο νοσοκομείο Αττικό στην Αθήνα. Και ήταν επίσης υγιή. Πλην όμως, τώρα στην Κίνα τα δεδομένα άλλαξαν με τις περιπτώσεις τριών μωρών που ενώ αρχικά ήταν αρνητικά στον ιό, βρέθηκαν στη συνέχεια να έχουν πολλά αντισώματα, γεγονός που σημαίνει ότι ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό!

Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τρία μωρά, τα οποία, αν και δεν ήταν θετικά στον κορωνοϊό, λίγο μετά τη γέννησή τους σε νοσοκομεία της Γιουχάν είχαν αυξημένα αντισώματα για τον ιό. Αν και οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι, υποψιάζονται ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να πέρασε στα έμβρυα μέσα στη μήτρα, κάτι που έως τώρα θεωρείτο ότι δεν είναι δυνατό να συμβεί. 

Οι γιατροί του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Ρενμίν του Πανεπιστημίου της Γιουχάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA» (Journal of American Medical Association), περιγράφουν την περίπτωση μίας γυναίκας που γέννησε αρκετές εβδομάδες μετά τη νοσηλεία της λόγω Covid-19. Το κοριτσάκι της γεννήθηκε με καισαρική στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η μητέρα φορούσε μάσκα Ν95 και δεν κράτησε καθόλου στα χέρια της το μωρό, το οποίο αμέσως μπήκε σε καραντίνα, χωρίς να έχει συμπτώματα.

Όμως, δύο ώρες μετά τον τοκετό, οι εξετάσεις στο νεογνό έδειξαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων (IgM και IgM) έναντι του νέου κορονοϊού. Ενώ τα αντισώματα IgG μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο παιδί, τα αντισώματα IgM είναι πολύ μεγάλα για να διαπεράσουν τον πλακούντα. Επιπλέον, συνήθως εμφανίζονται τρεις έως επτά ημέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, κατά με τους Κινέζους γιατρούς. Συνεπώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η ανίχνευση αυτών των αντισωμάτων σε νεογνό μπορεί να υποτεθεί ότι αντανακλά την παραγωγή τους στο έμβρυο μετά από λοίμωξη μέσα στη μήτρα».

Το μωρό, όμως, βρέθηκε αρνητικό για τον ίδιο τον κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι τελικά είναι ασαφές αν πράγματι μολύνθηκε από τον ιό ή αν υπάρχει άλλη εξήγηση για την παρουσία αντισωμάτων IgM στον οργανισμό του.

Δημοσίευση

Σε μία άλλη δημοσίευση στο JAMA, γιατροί από ένα άλλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γουχάν, το Ζονγκνάν, ανέλυσαν δείγματα αίματος από έξι βρέφη, τα οποία, επίσης, είχαν γεννηθεί με καισαρική. Βρήκαν σε πέντε από αυτά αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων IgG έναντι του νέου ιού, ενώ σε δύο μωρά βρέθηκαν αυξημένα αντισώματα IgM, όπως και στο μωρό της προηγούμενης περίπτωσης. Κανένα από τα έξι μωρά δεν βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Μία πιθανότητα, σύμφωνα με τους Κινέζους γιατρούς, είναι ότι οι πλακούντες των μητέρων υπέστησαν κάποια βλάβη ή είχαν κάποια ανωμαλία, κάτι που επέτρεψε στα αντισώματα IgM να περάσουν από τον πλακούντα στα τρία έμβρυα. Εναλλακτικά, επισήμαναν ότι τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δώσουν τόσο ψευδώς θετικά όσο και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και συνεπώς δεν χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση λοιμώξεων μέσα στη μήτρα.

Τέλος, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα μωρό στο Λονδίνο είχε γεννηθεί από μητέρα θετική στον κορωνοϊό και το ίδιο είχε βρεθεί θετικό στον ιό λίγο μετά χωρίς να είναι σαφές πότε πέρασε ο ιός στο παιδί. 

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα