ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μυστηριώδης πνευμονία στην Αργεντινή μετρά ήδη τρία θύματα

05 September 2022, 07:00

images

Και τρίτος ασθενής, κατέληξε στην Αργεντινή, από μια ανεξήγητη μορφή πνευμονίας που έχει επηρεάσει συνολικά εννέα άτομα μέχρι στιγμής. Όλες οι περιπτώσεις, επικεντρώνονται γύρω από μια ιδιωτική κλινική στη βορειοδυτική επαρχία Τουκουμάν, αναφέρει το BBC.

Οι αρχές λένε, ότι έχουν αποκλείσει την COVID και τους κοινούς τύπους γρίπης ως αιτίες, αλλά συνεχίζουν τους ελέγχους για τυχόν άλλες λοιμώξεις. Γίνονται επίσης, δοκιμές στην τοπική παροχή νερού και στα κλιματιστικά.

Το τρίτο θύμα, ήταν μια 70χρονη που είχε εισαχθεί στην κλινική για χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν «ασθενής μηδέν» για την αναπνευστική ασθένεια, καθώς οι υπόλοιποι ασθενείς, ήταν ιατρικό προσωπικό στο ίδιο κέντρο. Οι στενές τους επαφές βρίσκονται υπό παρακολούθηση, αλλά κανένας δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα μέχρι στιγμής.

Ο πρώτος ασθενής μεταξύ των εργαζομένων στην κλινική εμφανίστηκε την περασμένη Δευτέρα και ακολούθησε ο δεύτερος δύο ημέρες αργότερα. Και οι δύο, όπως και η 70χρονη γυναίκα, είχαν άλλες υποκείμενες παθήσεις. Οι πρώτοι έξι ασθενείς, άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα μεταξύ 18 και 23 Αυγούστου.

Ο υπουργός Υγείας του Τουκουμάν, Luis Medina Ruiz, δήλωσε ότι οι ασθενείς έπαθαν «σοβαρή αναπνευστική πάθηση με αμφοτερόπλευρη πνευμονία, παρόμοια με την COVID-19». Τα συμπτώματα περιλάμβαναν υψηλό πυρετό, πόνους στο σώμα και δυσκολία στην αναπνοή.

Ο Hector Sale, πρόεδρος του επαρχιακού ιατρικού κολεγίου του Τουκουμάν, είπε στους τοπικούς δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια ασθένεια που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο», καθώς δεν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις μεταξύ των στενών επαφών κανενός εκ των ασθενών.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας, παρακολουθεί την κατάσταση μαζί με τις υγειονομικές αρχές της Αργεντινής. Ο καθηγητής Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε στο BBC ότι σε αυτό το στάδιο, ήταν «σχεδόν αδύνατο» να πούμε ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν κατά καιρούς. Συχνά απλώς υποχωρούν, αλλά όχι πάντα. Μερικές φορές προκαλούν ένα σημαντικό τοπικό ξέσπασμα ή κάτι ακόμα μεγαλύτερο».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι οι ειδικοί θα πρέπει να έχουν περισσότερες απαντήσεις εντός των ημερών χάρη στη γρήγορη ταχύτητα που οι έλεγχοι και οι δοκιμές μπορούν να δώσουν αποτελέσματα.

Η καθηγήτρια Beate Kampmann από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δήλωσε: «Είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε, εάν αυτό αποτελεί απειλή για έναν ευρύτερο πληθυσμό ή παραμένει περιορισμένη στο ίδρυμα ή εάν μπορεί να προκαλείται από ένα νέο παθογόνο ή από κάποιο που γνωρίζουμε ήδη».

Τέλος, ο καθηγητής Sir Peter Horby από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σημείωσε ότι υπήρξαν παρόμοιες φήμες για το πώς ξεκίνησε η επιδημία COVID-19 με λοιμώξεις σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που αφορούσαν σοβαρή πνευμονία.


Σχετικά Άρθρα