ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μυοκαρδίτιδα-περικαρδίτιδα και εμβολιασμός έναντι της COVID-19

02 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Στις εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού έχουν αναφερθεί η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα. Αλλά είναι σημαντικό ότι δεν αποτελούν αιτία αποφυγής του εμβολιασμού καθώς αφενός συμβαίνουν σπανιότατα, αφετέρου δεν είναι συνήθως απειλητικές για την ζωή.

Όπως τονίζουν οι γιατροί, εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν εμβολιασθεί ενώ οργανισμοί υγείας όπως το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC και ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκου FDA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου EMA παρακολουθούν στενά την ασφάλεια των εμβολιασμών και τις κλινικές μελέτες που συνεχίζονται... Σε αυτές, έχει αποδειχτεί ότι οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων είναι ο τοπικός πόνος στο χέρι, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες, οι αρθραλγίες, η κόπωση, το ρίγος και ο πυρετός. Οι σοβαρότερες παρενέργειες είναι η αναφυλαξία που μπορεί να συμβεί με συχνότητα 2-5 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμών και το θρομβωτικό σύνδρομο με θρομβοπενία με συχνότητα 3-4 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμών.

Από τον Απρίλιο του 2021 υπάρχουν αναφορές στο Ισραήλ για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια. Οι αναφορές αυτές είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως νέους άντρες, συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. Μέχρι και το Μάιο του 2021 στην Ευρώπη είχαν αναφερθεί 138 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 144 περιπτώσεις περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο σε σύνολο περίπου 180 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου. Μέχρι τις 28 Ιουνίου 2021 στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί 800 αναφορές σε σύνολο 177 εκατομμυρίων εμβολιασμών και περί τα 40 συνολικά περιστατικά στην Ελλάδα, όλα με ομαλή πορεία ανάρρωσης.

Τα συμπτώματα

Η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται λίγες ημέρες μετά τον πλήρη εμβολιασμό ως πόνος στο θώρακα, δύσπνοια, αίσθημα παλμών και αρρυθμία. Στον καρδιολογικό έλεγχο παρατηρείται παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και παθολογικές εξετάσεις αίματος. Από το υπερηχογράφημα καρδιάς μπορεί να προκύψει διαταραχή της συστολικής λειτουργίας της καρδιάς και τμηματικές διαταραχές κινητικότητας. Η καλύτερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς. 

Συμπερασματικά, τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το πολύ σημαντικό όφελος του εμβολιασμού υπερνικά με διαφορά τους πιθανούς κινδύνους ακόμα και το ρίσκο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας. Ωστόσο είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε τα πιθανά συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Ο Δρ Ιωάννης Παληός, καρδιολόγος, έδωσε τις σχετικές πληροφορίες.

Σχετικά Άρθρα