ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούμε να "προλάβουμε" μία καρδιακή προσβολή προτού συμβεί;

22 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν μετά από μία καρδιακή προσβολή, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, το 65% των ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακή προσβολή μετά τα 65 έτη, πεθαίνουν μέσα σε 8 χρόνια από το αρχικό περιστατικό. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή, ενώ ένα άτομο μπορεί να επιβιώσει από μια αρχική καρδιακή προσβολή, η ίδια η καρδιακή προσβολή, η οποία οδηγεί τον καρδιακό ιστό στο να στερείται οξυγόνου και στη συνέχεια να νεκρωθεί, δεν αναγεννάται σε ενήλικες ανθρώπους.

Σε μία πρόσφατη μελέτη σε πειραματόζωα, οι ερευνητές εντόπισαν ένα μηχανισμό που τους επέτρεψε να θεραπεύσουν τον καρδιακό ιστό και να κάνουν τις καρδιές των υγιών ποντικών πιο ανθεκτικές πριν από μια καρδιακή προσβολή. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Nature Cardiovascular Research.

Ο καθηγητής James Leiper, Ph.D., αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στη Σχολή Καρδιαγγειακής και Μεταβολικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε στο Medical News Today:

«Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές προκαλούνται από στεφανιαία νόσο που μπορεί να προκαλέσει στένωση των στεφανιαίων αρτηριών σας. Η στένωση οφείλεται σε σταδιακή συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων που ονομάζονται αθήρωμα. Εάν ένα κομμάτι αθηρώματος σπάσει, σχηματίζεται θρόμβος αίματος γύρω από αυτό για να προσπαθήσει να επιδιορθώσει τη βλάβη στο τοίχωμα της αρτηρίας. Αυτός ο θρόμβος μπορεί στη συνέχεια να μπλοκάρει τις στεφανιαίες αρτηρίες σας προκαλώντας την ατροφία του καρδιακού μυός από αίμα, οξυγόνο και ζωτικά θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε θάνατο του καρδιακού μυός.

Το ποσοστό της βλάβης στον καρδιακό μυ εξαρτάται από το μέγεθος της περιοχής που παρέχεται από την αποκλεισμένη αρτηρία. Καθώς ο καρδιακός μυς δεν είναι σε θέση να αναγεννηθεί, ποτέ δεν επιδιορθώνεται πλήρως. Αντίθετα, σχηματίζεται ουλώδης ιστός στη θέση του υγιούς καρδιακού μυός».

Επειδή τα καρδιομυοκύτταρα δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν μετά τη βλάβη που προκαλείται από καρδιακή προσβολή, ερευνάται το πώς τα καρδιομυοκύτταρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν μετά το επεισόδιο.

Στην τελευταία έρευνα του εργαστηρίου, με επικεφαλής τον Δρ Avraham Shakked, Ph.D., οι ερευνητές προσπάθησαν να μελετήσουν το μηχανισμό πίσω από το γονίδιο ERBB2 και την αντίστοιχη πρωτεΐνη. Έδειξαν ότι, όταν ένα διαγονιδιακό ποντίκι που είχε προσωρινά ενεργοποιημένο το γονίδιο ERBB2 σε ηλικία 3 μηνών υπέστη καρδιακή προσβολή 5 μήνες αργότερα, ανέκαμψε. Αυτό έδειξε ότι τα αναδιαμορφωμένα καρδιομυοκύτταρα διατήρησαν μέρος της πολλαπλασιαστικής και επομένως θεραπευτικής τους ικανότητας.

Αυτό ήταν το πιο συναρπαστικό εύρημα για την ομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Avraham Shakked:

«Ίσως το πιο συναρπαστικό είναι η καρδιοπροστατευτική επίδραση όλης αυτής της ακολουθίας γεγονότων που δεν περιμέναμε πραγματικά να βρούμε ή να δούμε καθόλου, και στην πραγματικότητα αυτό θα έχει τον μεγαλύτερο πιθανό αντίκτυπο κάποια στιγμή στο μέλλον».


Σχετικά Άρθρα