ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί το Prozac να καταπολεμήσει τον καρκίνο του εγκεφάλου;

28 Δεκεμβρίου 2022, 07:00

images

Μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford για τους όγκους του εγκεφάλου, δείχνει ότι το κοινό αντικαταθλιπτικό Prozac μπορεί να είναι σε θέση να θεραπεύσει τον καρκίνο του εγκεφάλου. Εάν επιβεβαιωθούν, αυτά τα ευρήματα θα ήταν τεράστια επιτυχία στην έρευνα για τον καρκίνο.

Ο καθηγητής Παθολογίας στο Stanford, Paul Mischel, MD και ο μεταδιδακτορικός μελετητής Junfeng Bi, PhD, δημοσίευσαν μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cell Report που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το κοινό αντικαταθλιπτικό φλουοξετίνη (κοινώς γνωστό στις ΗΠΑ ως Prozac) στοχεύει στο γλοιοβλάστωμα του όγκου του εγκεφάλου σε εργαστηριακά ποντίκια.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης δεδομένα από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία που έδειξαν ότι τα άτομα με γλοιοβλάστωμα στα οποία χορηγήθηκε Prozac, επιπλέον της καθιερωμένης θεραπείας για τη νόσο, έζησαν περισσότερο.

Ο Mischel μίλησε για το γλοιοβλάστωμα στο Stanford Medicine: "Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας τρομερός όγκος. Είναι το πιο κοινό κακoήθες νεόπλασμα του εγκεφάλου στους ενήλικες, αλλά δεν έχουμε κανέναν τρόπο να τον εντοπίσουμε έγκαιρα και οι θεραπείες είναι συχνά αναποτελεσματικές."

Η φλουοξετίνη είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι επίσης ένα από τα λίγα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον FDA για παιδιά και εφήβους. Δεδομένου ότι το Prozac είναι πολύ δημοφιλές, οι ερευνητές αποφάσισαν να αναζητήσουν απόδειξη των επιπτώσεών του στο γλοιοβλάστωμα μεταξύ των σημερινών χρηστών.

Κατάφεραν να βρουν ένα μικρό μέγεθος δείγματος ατόμων με γλοιοβλαστώματα που έπαιρναν επίσης Prozac κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Αυτό έγινε με την έρευνα των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων μεγάλων βάσεων δεδομένων ασφαλιστικών απαιτήσεων. Τα ιατρικά αρχεία μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την εργαστηριακή τους έρευνα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που είχαν λάβει Prozac, μαζί με το πρότυπο φροντίδας για γλοιοβλαστώματα, έζησαν πολύ περισσότερο από την ομάδα ελέγχου», είπε ο Mischel.

Ενώ τα ευρήματα του Stanford είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να παγιωθούν τα οφέλη του Prozac στην καταπολέμηση του καρκίνου του εγκεφάλου.

Μαζί με την National Brain Tumor Society, οι ερευνητές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια κλινική δοκιμή για να δουν πώς το Prozac επηρεάζει τα άτομα με γλοιοβλαστώματα. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι έτοιμο να δοκιμαστεί σε ασθενείς πολύ σύντομα», κατέληξε ο Δρ Mischel.


Σχετικά Άρθρα