ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί η πρόσληψη βιταμίνης Β3 να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων;

20 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Πρόσφατη μελέτη που συνδέει ένα παράγωγο νιασίνης (βιταμίνη Β3) με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επικινδυνότητα της βιταμίνης, η οποία εμπεριέχεται σε πολλά βασικά τρόφιμα στη δυτική διατροφή και λαμβάνεται με τη μορφή συμπληρωμάτων. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine, μπορούν επίσης να εξηγήσουν γιατί η λήψη νιασίνης, η οποία μειώνει τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και αυξάνει τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, δεν οδήγησε σε μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων σε μεγάλες κλινικές δοκιμές.

Οι ερευνητές άρχισαν να αναζητούν ενώσεις στο πλάσμα που προέβλεπαν μελλοντικά ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα. Δύο από τους κύριους παράγοντες καρδιακών επεισοδίων που εντοπίστηκαν ήταν παράγωγα νιασίνης — 2PY και 4PY. Κατά τη μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι το 4PY αποτελεί παράγοντα φλεγμονής.

Ο John Guyton, MD, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Duke University Medical Center, στη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα για τη νιασίνη για πολλά χρόνια, δήλωσε ότι η μελέτη που δημοσίευσε το Nature Medicine έδειξε «ενδιαφέροντα και σημαντικά αποτελέσματα». Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν αποδεικνύεται σε αυτό το σημείο αιτιώδης σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης νιασίνης και του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

«Αυτά τα ευρήματα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, και περισσότερες μελέτες είναι σίγουρα απαραίτητες, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή η εργασία από μόνη της αποτελεί επαρκή λόγο για τον περιορισμό της πρόσληψης νιασίνης ή τη σκέψη για διακοπή του εμπλουτισμού των τροφίμων με νιασίνη», είπε ο Guyton. Ο ίδιος τόνισε ότι η νιασίνη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο fast food.

"Αν ψάξετε τις τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες νιασίνης, το κόκκινο κρέας είναι στην κορυφή της λίστας. Και αν πάρετε ως παράδειγμα ένα χάμπουργκερ, η νιασίνη υπάρχει σε σχετικά μεγάλες ποσότητες, τόσο στο μπιφτέκι, όσο και στο ψωμί. Έτσι, αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι απλώς μια αντανάκλαση μιας συνολικής ανθυγιεινής διατροφής», σχολίασε.

Τέλος, ο Guyton επεσήμανε ότι σημαντικές κλινικές δοκιμές με νιασίνη, έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα και η επίδρασή της στον καρδιαγγειακό κίνδυνο δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρευνες που συνδέουν την ανεξέλεγκτη λήψη συμπληρωμάτων με προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί συστήνουν πριν αρχίσουμε να λαμβάνουμε πολυβιταμινούχα σκευάσματα να κάνουμε ειδικές εξετάσεις, ώστε να γνωρίζουμε τι μάς λείπει και τι όχι από τον οργανισμό και να ζητάμε τις συμβουλές ενός ειδικού γιατρού ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό μας και μπορεί να κρίνει ποια συμπληρώματα διατροφής και ποια φυσική διατροφή είναι πιο κατάλληλη για τη δική μας περίπτωση.

Σχετικά Άρθρα