ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπετόβεν: Εξετάσεις στα μαλλιά του αποδεικνύουν τα γενετικά προβλήματα υγείας του συνθέτη

12 Απριλίου 2023, 09:00

images

Ο Μπετόβεν είχε πιθανή γενετική προδιάθεση για ηπατική νόσο και λοίμωξη από ηπατίτιδα Β, μήνες πριν από το θάνατό του, όπως αποκάλυψαν εξετάσεις. Ειδικότερα,μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ, ανέλυσε τούφες από τα μαλλιά του Μπετόβεν για να καθορίσει την αλληλουχία του γονιδιώματος του συνθέτη. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να καθορίσουν μια οριστική αιτία της απώλειας ακοής του.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Tristan Begg, είπε ότι οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου, σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να συνέβαλαν στην πάθηση του ήπατος του συνθέτη. Η διεθνής ομάδα ανέλυσε τα νήματα από τούφες μαλλιών που φυλάσσονταν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στα προβλήματα υγείας του Μπετόβεν.

Ο Begg δήλωσε ότι η ομάδα υπέθεσε από τα "βιβλία συνομιλίας" του συνθέτη - τα οποία χρησιμοποίησε την τελευταία δεκαετία της ζωής του - ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τον Beethoven ήταν τακτική, αλλά η ποσότητα που κατανάλωνε ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί

«Ενώ οι περισσότεροι από τους σύγχρονούς του ισχυρίζονται ότι η κατανάλωσή του ήταν μέτρια, σύμφωνα με τα βιεννέζικα πρότυπα των αρχών του 19ου αιώνα, αυτό εξακολουθεί να είναι πιθανό να αντιστοιχεί σε ποσότητες αλκοόλ που είναι γνωστό σήμερα ότι είναι επιβλαβείς για το συκώτι», είπε.

«Αν η κατανάλωση αλκοόλ ήταν αρκετά μεγάλη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η αλληλεπίδραση με τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για την κίρρωσή του».

Ο Johannes Krause, από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Γερμανία, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι σκότωσε τον Μπετόβεν, αλλά μπορούμε τώρα τουλάχιστον να επιβεβαιώσουμε την παρουσία σημαντικού κληρονομικού κινδύνου και μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Ο κ. Begg προσέθεσε: «Ελπίζουμε ότι καθιστώντας το γονιδίωμα του Μπετόβεν δημοσίως διαθέσιμο στους ερευνητές και ίσως προσθέτοντας περαιτέρω πιστοποιημένα στοιχεία στην αρχική χρονολογική σειρά, θα μπορέσουν κάποια μέρα να απαντηθούν τα υπόλοιπα ερωτήματα σχετικά με την υγεία και τη γενεαλογία του».


Σχετικά Άρθρα