ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μοναχικότητα και ημέρες εορτών: Δεν είναι πάντα κακό να είμαστε μόνοι

31 Δεκεμβρίου 2023, 08:00

images

Η "βιομηχανία" της διαφήμισης και του lifestyle θέλει την αποψινή βραδιά τους ανθρώπους να στολίζονται και να πηγαίνουν σε ρεβεγιόν και πάρτι με δεκάδες άλλους που έχουν διάθεση να διασκεδάσουν ή / και να παίξουν χαρτιά μέχρι το πρωί! Η δε παραδοσιακή "επιταγή" είναι να κάτσουμε στο σπίτι όλη η οικογένεια μαζί, να τρώμε αλμυρά και γλυκά εδέσματα και να βλέπουμε εορταστικά προγράμματα στην τηλεόραση... Τι γίνεται αν κάποιος δεν θέλει κανένα από τα δύο ή δεν έχει με ποιους να περάσει τη νύχτα που αλλάζει ο χρόνος; 

Καταρχάς υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι εκ φύσεως αντικοινωνικοί και δεν αρέσκονται στην πολυκοσμία και τις πολύβουες διασκεδάσεις. Μετά, υπάρχουν αυτοί που είναι εκ πεποιθήσεως μοναχικοί και δεν θέλουν να παριστάνουν ότι διασκεδάζουν στα απρόσωπα ρεβεγιόν. Τέλος, υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν οικογένεια, ή ο σύντροφός τους είναι μακριά λόγω εργασίας ή που έχουν χάσει τους μεγαλύτερους συγγενείς και ζουν μόνοι... 

Πρέπει να στεναχωριούνται απόψε όλοι αυτοί; 

"Όχι βέβαια" λένε οι ψυχολόγοι που συστήνουν να βάλουμε τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση: Απόψε είναι ένα βράδυ, μία νύχτα, όπως όλες οι άλλες. Επειδή αλλάζει ο χρόνος συνηθίζουμε να το γιορτάζουμε. Αλλά δεν είναι ούτε απαραίτητο, ούτε και προαπαιτούμενο για να πάει καλά το νέο έτος!

Αν είμαστε μόνοι έχουμε τις εξής εναλλακτικές:

- Να βρούμε και κάποιον άλλον που είναι μόνος απόψε και να τον καλέσουμε για δείπνο και παρέα. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος στην εργασία, τη γειτονιά ή το ευρύτερο περιβάλλον μας.

- Να φτιάξουμε ένα ιδιαίτερο γεύμα και να το απολαύσουμε μόνοι ακούγοντας τη μουσική της αρεσκείας μας ή βλέποντας την αγαπημένη μας ταινία.

- Να ντυθούμε εορταστικά και να βγούμε για περίπατο και ποτό σε κάποιο πολυσύχναστο στέκι ή σε γιορτές που γίνονται στους δρόμους.

- Αν αυτό μάς είναι περισσότερο ταιριαστό, να περάσουμε το βράδυ αυτό όπως όλα τα υπόλοιπα. Να ακολουθήσουμε τη ρουτίνα των υπόλοιπων ημερών και να πέσουμε νωρίς στο κρεβάτι μας για ξεκούραση.

- Αν ο άνθρωπός μας είναι μακριά, να κάνουμε ένα πολύωρο zoom για να νιώσουμε σαν να είμαστε μαζί στο ίδιο σπίτι.

- Αν είμαστε τύποι που η προσφορά στο συνάνθρωπο μάς ανεβάζει το ηθικό, να πάμε σε κάποιο γηροκομείο ή στέγη με ορφανά και να προσφέρουμε τη νύχτα αυτή φαγητό και συντροφιά.

Και ευτυχισμένο το 2024! Όπως ακριβώς το ονειρεύεται ο καθένας ξεχωριστά!

Σχετικά Άρθρα