ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικροπλαστικά στο ανθρώπινο σώμα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

14 Απριλίου 2022, 09:00

images

Ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μικροπλαστικών που μεταφέρονται μέσω του αίματος και έχουν ενσωματωθεί βαθιά στον πνευμονικό ιστό 12 ασθενών που περιμένουν χειρουργική επέμβαση. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη ανέφερε την εύρεση μικροπλαστικών στους πλακούντες των εμβρύων. Αυτές οι ανακαλύψεις έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ανησυχίας από ορισμένους. Ωστόσο, η Επιστήμη δεν είναι απόλυτη.

Αυτό που η πρόσφατη έρευνα καθιστά σαφές είναι ότι τα μικροπλαστικά είναι πανταχού παρόντα, ότι αυτά τα σωματίδια εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα κατά την εισπνοή ή μέσω του φαγητού και του ποτού, και ότι βρίσκουν τον δρόμο τους προς τα ζωτικά συστήματα του σώματος.

Ορισμένες μελέτες σε πειραματόζωα και κύτταρα που αναπτύχθηκαν έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό υποδηλώνουν ότι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για το πώς αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού επηρεάζουν τη φυσιολογία μας. Αλλά παραμένει ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία, αν υπάρχουν. Οι επιστήμονες λένε οι πρόσφατες μελέτες αποτελούν τα πρώτα τους βήματα προς την κατανόηση του αντίκτυπου που έχουν αυτά τα σωματίδια στην καθημερινή μας ζωή και την υγεία μας.

«Έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν μικροπλαστικά στον αέρα που αναπνέουμε. Βρήκαμε μικροπλαστικά στους πνεύμονες. Έχει σημασία που υπάρχει πλαστικό στους πνεύμονες;» είπε η Laura Sadofsky, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή Hull York στο Ηνωμένο Βασίλειο... «Δεν γνωρίζουμε ακόμα την απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Θα πάρει άλλα 10 – 15 χρόνια πριν μπορέσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ» σημειώνει.

Από το 1950 έως το 2015, η παραγωγή πλαστικών αυξανόταν περίπου 8,4% κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια εκτίμηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι βρήκαν μικροπλαστική ρύπανση πάνω από 5 μίλια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (από το χιόνι κοντά στην κορυφή του Έβερεστ ) και επίσης στα βάθη των ωκεανών (συμπεριλαμβανομένου του θαλασσινού νερού στην τάφρο Marianas).

Ο Dick Vethaak, ομότιμος καθηγητής, εξειδικευμένος στην Ποιότητα και Υγεία του Νερού στο Vrije Universiteit Amsterdam, δήλωσε ότι οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις πιθανές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.  

«Για μένα το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολύ πιθανόν να έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών τις επόμενες δεκαετίες», είπε ο Vethaak. «Αυτό θα πάρει άλλα 10 με 15 χρόνια προτού καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ, εάν αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο» κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα