ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία στις 10 έγκυες κινδυνεύει να εμφανίσει υπέρταση μετά τον τοκετό

08 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπέρτασης - ακόμη και σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης-. Μία νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSPH) διαπίστωσε ότι περίπου 1 στις 10 γυναίκες, ανέπτυξε υπέρταση για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

Για τη διεξαγωγή της νέας μελέτης, η Samantha Parker, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο BUSPH, και οι συν-συγγραφείς της εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 3.925 εγκύων που είχαν γεννήσει στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης μεταξύ 2016 και 2018.

Απέκλεισαν τις έγκυες που είχαν προηγούμενο ιστορικό χρόνιας υπέρτασης, καθώς και εκείνες που είχαν αναπτύξει προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η προεκλαμψία είναι μια υπερτασική διαταραχή που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχουσών πριν γεννήσουν και ένα χρόνο μετά τον τοκετό, διαπίστωσαν ότι 1 στις 10 εμφάνισε υπέρταση μετά τον τοκετό για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση μετά τον τοκετό εάν ήταν ηλικίας άνω των 35 ετών, ήταν νυν ή πρώην καπνίστριες ή γέννησαν το μωρό τους με καισαρική τομή.

Μεταξύ εκείνων με παρόντες και τους τρεις παράγοντες κινδύνου, το 29% ανέπτυξε εκ νέου υπέρταση μετά τον τοκετό. Αυτός ο κίνδυνος αυξήθηκε στο 36% μεταξύ των μη ισπανόφωνων μαύρων εγκύων.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για υπέρταση μετά τον τοκετό, περιελάμβαναν διαβήτη τύπου 2, βαθμολογία δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 40 ή περισσότερο και ιστορικό χρήσης ναρκωτικών.

Τα ευρήματα ταιριάζουν με εκείνα από προηγούμενες έρευνες που έχουν αποδείξει ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης μετά τον τοκετό και άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Αυτές οι ανισότητες μπορεί να οφείλονται, εν μέρει, στις επιπτώσεις του δομικού ρατσισμού και των διακρίσεων στην υγεία.

«Η κατανόηση αυτής της σχέσης μεταξύ εγκυμοσύνης και υπέρτασης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις μητρικές καρδιαγγειακές παθήσεις και το θάνατο για τους έγχρωμους ανθρώπους», δήλωσε η Parker.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό, την κατανόηση και την εκμάθηση του τρόπου καλύτερης διαχείρισης των παραγόντων κινδύνου για υπέρταση μετά τον τοκετό.


Σχετικά Άρθρα