ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία μηχανή θα διατηρεί τα όργανα προς μεταμόσχευση

09 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Η μεταμόσχευση οργάνων είναι μια πολύπλοκη ιατρική διαδικασία. Το όργανο πρέπει να είναι συμβατό με τον ασθενή και η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης τη μετακίνηση ενός ζωντανού οργάνου από το δότη στο δέκτη και διατήρηση του οργάνου σε υγιή κατάσταση μέχρι την επέμβαση.

Η παραδοσιακή μέθοδος μετακίνησης οργάνων μεταμόσχευσης προϋποθέτει την αποθήκευση τους σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία έχει ένα χρονικό όριο και μπορεί να βλάψει τους ιστούς των οργάνων.

Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες αναζητούν νέους τρόπους για να διατηρήσουν βιώσιμα τα δωρηθέντα όργανα, χωρίς τη χρήση υπερβολικού ψύχους. Οι ερευνητές μελετούν μηχανές αιμάτωσης ως εναλλακτική μέθοδο αποθήκευσης οργάνων εκτός του σώματος. Το μηχάνημα μιμείται τις λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων του σώματος, αντλώντας αίμα και οξυγόνο στο όργανο.

Η ερευνητική ομάδα Liver4Life στη Ζυρίχη της Ελβετίας χρησιμοποίησε μια μηχανή αιμάτωσης για να κρατήσει ζωντανό ένα ανθρώπινο ήπαρ για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια, οι γιατροί εμφύτευσαν το συκώτι σε έναν  ασθενή, ο οποίος τώρα, ένα χρόνο μετά τη διαδικασία, φέρεται να τα πάει καλά.

Ο καθηγητής Pierre-Alain Clavien, Πρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε ότι το μηχάνημα αιμάτωσης διατηρεί ένα μόσχευμα ήπατος, όχι για λίγες ώρες, αλλά για αρκετές ημέρες.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα έγχυσης», δήλωσε ο καθηγητής Clavien. «Ο κύριος στόχος είναι η θεραπεία ασθενών, προσφέροντάς τους ένα καλό μόσχευμα ή ακόμα και ένα αναγεννημένο τμήμα του ήπατος για αυτόματη μεταμόσχευση μετά τη θεραπεία. [Είναι επίσης] πολύ ενδιαφέρουσα η δυνατότητα που προσφέρει αυτή η πλατφόρμα για τοξικολογικές μελέτες».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα σε αυτή τη νέα τεχνολογία, ο καθηγητής Clavien είπε ότι η ομάδα του σχεδιάζει επί του παρόντος μια πολυκεντρική κλινική δοκιμή για μεταμόσχευση ηπατικών μοσχευμάτων που διατηρούνται μακροχρόνια στη συσκευή αιμάτωσης.

Πιστεύει επίσης ότι η τεχνολογία της μηχανής αιμάτωσης θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για άλλα όργανα. «Αυτή η τεχνολογία είναι θεωρητικά κατάλληλη για όλα τα όργανα που μεταμοσχεύονται σήμερα, αν και θα έπρεπε να γίνουν κάποιες προσαρμογές στο κύκλωμα», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα