ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία μητέρα μοιράζεται την εμπειρία της με την επιλόχειο κατάθλιψη

16 Ιουλίου 2022, 08:00

images

Όπως πολλές νέες μητέρες, η Kerry Nash ήταν πανευτυχής όταν έμεινε έγκυος στο πρώτο της μωρό. Ωστόσο, όταν γεννήθηκε ο γιος της, ο Arwyn, τον Δεκέμβριο, σύντομα «καταβλήθηκε εντελώς από τη θλίψη και την κατάθλιψη. Ήμουν τόσο κουρασμένη συναισθηματικά και σωματικά. Ένιωσα συντριπτική θλίψη και κενό» διηγείται...

Η Kerry και το μωρό της εισήχθησαν στο Uned Gobaith δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, μια εξειδικευμένη μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας κοντά στο Neath που προσφέρει ενδονοσοκομειακή περίθαλψη σε γυναίκες σε όλη την Ουαλία που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι μαίες που επισκέφτηκαν την Kerry αφού επέστρεψε στο σπίτι, συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και μετά από συζήτηση με την τοπική ομάδα ψυχικής υγείας, προτάθηκε ότι χρειαζόταν πιο εξειδικευμένη βοήθεια. Της είπαν «Kerry - δεν είσαι καλά, πρέπει πραγματικά να δεθείς με το μωρό σου». Έτσι, η Kerry και ο Arwyn έμειναν στην Uned Gobaith για 4 μήνες.

«Όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ ήταν πραγματικά τρομακτικό να βρίσκομαι σε ένα μέρος που δεν ήξερα. Αλλά αμέσως το προσωπικό ήταν εδώ για να βοηθήσει σε κάθε ανάγκη. Φρόντιζαν τον Arwyn όσες ώρες χρειαζόμουν για να μπορώ να ξεκουραστώ».

Η συγκεκριμένη μονάδα φρόντισε 34 μαμάδες και τα μωρά τους σε 39 διαφορετικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι το Μάιο του 2022. Μάλιστα, το Παιδικό Φιλανθρωπικό Σωματείο NSPCC - επιμένει ότι η υπηρεσία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.

"Η προηγούμενη μονάδα μητέρας και μωρού στην Ουαλία έκλεισε το 2013. Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχιστεί", δήλωσε η Cecile Gwilym από το NSPCC Wales.

«Αν η ανασκόπηση δείξει ότι ο αριθμός των κρεβατιών δεν επαρκεί για να καλύψει την ανάγκη, χρειάζεται να καλύψουμε το κενό, ώστε περισσότερες γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειάζονται».

«Αν δεν είχα αυτή τη βοήθεια, η ιστορία μας θα ήταν πολύ διαφορετική... Δεν θα μπορούσα να το κάνω. Για να είμαι πραγματικά ειλικρινής ο Arwyn δεν θα είχε μια μαμά να τον φροντίζει. Αυτή η μονάδα μου έσωσε τη ζωή», δήλωσε καταληκτικά η Kerry.

Κάθε χρόνο πανευρωπαϊκά η επιλόχειος κατάθλιψη χτυπά την πόρτα του 5%-10% των γυναικών που αποκτούν παιδί. Περισσότερο πλήττονται γυναίκες πολύ νεαρής ηλικίας. Αν δεν λάβουν άμεση βοήθεια, οι μισές από αυτές θα κάνουν κακό στον εαυτό τους ή στο βρέφος συνήθως από αμέλεια και όχι από πρόθεση.

Σχετικά Άρθρα