ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία απλή κίνηση προστατεύει τις ωοθήκες

06 Μαρτίου 2023, 16:00

images

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναφέρει ότι η ασπιρίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών, ιδιαίτερα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένη γενετική απειλή.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, ανεξάρτητα από τους υποκείμενους γενετικούς παράγοντες κινδύνου και ειδικά ότι η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου αφορά τους ορώδεις όγκους και τους όγκους του ενδομητρίου.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν 8 μελέτες, εκ των οποίων προέκυψε και το σύνολο των συμμετεχόντων με διαθέσιμα γενετικά δεδομένα. Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθηκε και μία ομάδα ελέγχου, αποτελούμενη από 6.659 συμμετέχοντες και 4.476 ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών. 

Από αυτούς, οι 575 ασθενείς και 1.030 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη. Ως τακτική ορίστηκε η χρήση ασπιρίνης σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση επί τουλάχιστον 6 μήνες. Η ανάλυση έδειξε ότι η συχνή χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με 13% μείωση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου των ωοθηκών, ανεξάρτητα από το βαθμό κινδύνου της κάθε ασθενούς. Τονίζουμε ωστόσο ότι η καθημερινή χρήση ασπιρίνης δεν είναι ενδεδειγμένη για όλους τους ανθρώπους και ως εκ τούτου πρέπει πρώτα να συμβουλευόμαστε γιατρό.

Σχετικά Άρθρα