ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει καρδιακές παθήσεις

14 Μαρτίου 2023, 16:00

images

Μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να συμβάλει στην ανίχνευση καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology. Η δοκιμή αυτή μετρά τα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης Β-100 (ApoB), η οποία συνδέεται με την LDL χοληστερόλη.

Είναι γνωστό ότι η LDL χοληστερόλη - γνωστή και ως κακή χοληστερόλη - μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση ή συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Μια κοινή εξέταση για τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μπορεί να μετρήσει τα ποσοστά αυτής της «κακής» χοληστερόλης στο σώμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό όλο και περισσότερων ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, ειδικά εκείνων των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης φαίνονται φυσιολογικά.

«Αυτή η μελέτη αναδεικνύει ένα σημαντικό εργαλείο που θα μπορούσε ενδεχομένως να μας βοηθήσει να κρατήσουμε τους ασθενείς εκτός νοσοκομείου για καρδιαγγειακά επεισόδια όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ επιπλέον θα βοηθούσε στη μείωση της συνολικής συχνότητας εμφάνισης αθηροσκληρωτικής καρδιακής νόσου», λέει ο καρδιολόγος Wafi Momin.

Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, εκείνοι που έχουν ήδη υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης θα πρέπει να κάνουν τεστ ApoB, υποστηρίζει ο Δρ Rigved Tadwalkar, καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John's στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

«Επιπλέον, οι άνθρωποι που λαμβάνουν θεραπείες για υπερλιπιδαιμία μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το τεστ, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της κατάστασής τους», δήλωσε ο Tadwalker.

Η εξέταση ApoB δεν θα είναι υποχρεωτική, οπότε θα πρέπει να έρθετε σε συνεννόηση με το γιατρό σας, εάν ενδιαφέρεστε να αξιολογήσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Οι δοκιμές για το ApoB αυξάνονται, λέει ο Tadwalker, καθώς η χρησιμότητά του γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή. Οι καρδιολόγοι ελπίζουν ότι αυτό το τεστ θα χρησιμοποιηθεί ευρύτερα για τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου και θα βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.



Σχετικά Άρθρα