ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτρηση θερμοκρασίας σώματος μέσω του κινητού

02 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δημιούργησε την FeverPhone, μία εφαρμογή η οποία μετατρέπει τα smartphones σε θερμόμετρα!

Η εφαρμογή βασίζεται στους αισθητήρες θερμοκρασίας της μπαταρίας, ενώ ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης τις χρησιμοποιεί για να εκτιμήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή που αξιοποιεί τους αισθητήρες και την οθόνη του κινητού, για να εντοπίσει την υψηλή θερμοκρασία.

Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε το FeverPhone σε 37 ασθενείς σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, η εφαρμογή εκτίμησε τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος με ακρίβεια συγκρίσιμη με ορισμένα θερμόμετρα του εμπορίου. Eιδικότερα, εκτίμησε τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος των ασθενών με μέσο σφάλμα περίπου 0,23 βαθμούς Κελσίου, το οποίο βρίσκεται στο κλινικά αποδεκτό εύρος των 0,5 C.

«Το πρωταρχικό πρόβλημα με τον πυρετό δεν είναι ότι είναι ένα σύμπτωμα που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά, αντίθετα, τις περισσότερες φορές λείπουν τα εργαλεία, δηλαδή δεν έχουν θερμόμετρα» εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας Joseph Breda, διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στη Σχολή Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών Paul G. Allen.

Αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να χρησιμοποιηθεί ευρέως, οι δυνατότητες μιας τέτοιας τεχνολογίας θα μπορούσαν να διευκολύνουν σημαντικά τους γιατρούς.

Σχετικά Άρθρα