ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με covid-19

26 Μαΐου 2020, 10:00

images

Την πρώτη στην Ευρώπη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με covid-19 πραγματοποίησαν στη Βιέννη σε γυναίκα 45 ετών, η οποία δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα αλλά είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και είχε νοσήσει σοβαρά πριν από οκτώ εβδομάδες. Η υγεία της επιδεινώθηκε και στο τέλος υπέστη ολική πνευμονική ανεπάρκεια. Οι γιατροί πήραν τότε την απόφαση να προχωρήσουν στην «εξαιρετικά περίπλοκη αλλά επειγόντως απαραίτητη» μεταμόσχευση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν την ζωή της.

Όπως αναφέρει ο Δρ Βάλτερ Κλεπέτκο, επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής χειρουργικής και διευθυντή του κλινικού τμήματος θωρακικής χειρουργικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης, «από την άποψή μας, η κατάσταση της ασθενούς είναι εξαιρετική , δεν έχουμε κανένα σοβαρό πρόβλημα μέχρι τώρα, τα όργανα λειτουργούν όλα, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, αλλά θα είναι πολύς ακόμη δρόμος για το εξιτήριο της από το νοσοκομείο».

Δύο παρόμοιες μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα μόνον στην Κίνα, από την οποία δεν υπήρξε μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας, αλλά οι γιατροί στη Βιέννη βασίστηκαν στη δική τους εμπειρία, καθώς η αυστριακή πρωτεύουσα , με τουλάχιστον 100 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων τον χρόνο συγκαταλέγεται μαζί με το Τορόντο, το Κλίβελαντ και το Αννόβερο, στα μεγαλύτερα μεταμοσχευτικά προγράμματα σε παγκοσμίως.

Σχετικά Άρθρα