ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεταμόσχευση οφθαλμού και τμήματος προσώπου: Η επόμενη μέρα

13 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Xειρουργική ομάδα στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού σε ζωντανό άτομο παγκοσμίως: τον Aaron James. Mετά από ένα εργατικό ατύχημα που οδήγησε στην απώλεια του αριστερού του ματιού και μέρους του προσώπου του, αυτή η μεταμόσχευση αποδείχθηκε σωτήρια για τον Aaron.

Όταν η σύζυγός του, Meagan, κοίταξε για πρώτη φορά το νέο πρόσωπο του συζύγου της, παρατήρησε το πρήξιμο μετά το χειρουργείο και είδε ότι το μάτι του ήταν καφέ, ενώ ο Aaron έχει φυσικά μπλε μάτια. Είδε επίσης τη νέα του μύτη, τα χείλη και το μάγουλό του, στο οποίο είχαν ήδη εμφανιστεί γένια. Κυρίως, όμως, είδε ένα πρόσωπο γεμάτο ευγνωμοσύνη.

Στα τέλη Μαΐου, μια ομάδα περισσότερων από 140 χειρουργών στο NYU Langone Health, ολοκλήρωσε τη διαδικασία μεταμόσχευσης του Aaron, η οποία διήρκεσε περίπου 21 ώρες. Η επέμβαση περιελάμβανε μεταμόσχευση ολόκληρου του αριστερού ματιού και τμημάτων του προσώπου από έναν μόνο δότη.

Το μάτι του Άαρον δείχνει διαρκώς «αξιοσημείωτα» σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα με την ιατρική του ομάδα.

Η επέμβαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα της ιατρικής μεταμοσχεύσεων, δήλωσε σε ένα email ο Δρ Oren Tepper, πλαστικό χειρουργός και διευθυντής του Προγράμματος Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής στο Σύστημα Υγείας Montefiore.

«Αυτή η εξαιρετικά τεχνική και πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της μεταμόσχευσης προσώπου», έγραψε ο Tepper, ο οποίος δεν συμμετείχε στη διαδικασία αποκατάστασης του Aaron.

«Τελικά, εάν η μεταμόσχευση ενός ματιού αποδειχθεί επιτυχής στην αποκατάσταση οποιασδήποτε μορφής νευρικής λειτουργίας ή οπτικών σημάτων, αυτό θα ήταν μια τεράστια ανακάλυψη στην ιατρική για ασθενείς που έχουν υποστεί απώλεια του οφθαλμού λόγω τραύματος ή καρκίνου».

Σχετικά Άρθρα