ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέσα σε όλα, εμφανίστηκε έξαρση και με άλλη ίωση στη Κίνα

15 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Δεκάδες άνθρωποι στην Κίνα έχουν προσβληθεί από ένα νέο ιό ζωικής προέλευσης, που ονομάσθηκε λάνγκια, ανακοίνωσαν επιστήμονες, οι οποίοι επί του παρόντος αποκλείουν το ενδεχόμενο να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός Langya henipavirus (LayV) προκαλεί στον άνθρωπο συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και του κορωνοϊού, δηλαδή πυρετό, κόπωση, βήχα, ναυτίες και πονοκεφάλους.

Οι ειδικοί που έχουν ασχοληθεί μαζί του υποθέτουν ότι το ζώο μυγαλή, ένα μικρό θηλαστικό με μυτερό ρύγχος, ίσως να είναι το ζώο μέσω του οποίου έγινε η μετάδοσή του στον άνθρωπο. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στις κινεζικές επαρχίες Σαντόνγκ (ανατολικά) και Χενάν (στα κεντρικά της χώρας). Συνολικά 35 άνθρωποι μολύνθηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου από την αμερικανική ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM).

Όλοι οι ασθενείς είναι αγρότες ή κάτοικοι αγροτικών περιοχών και δεν είχαν ούτε «στενή επαφή» ούτε «εκτέθηκαν από κοινού» σε παθογόνο παράγοντα, υπογραμμίζεται στη μελέτη, στην οποία διατυπώνεται η υπόθεση για «σποραδική» μόλυνση ανθρώπων.

Κάποιοι ωστόσο εμφάνισαν ασυνήθιστες αυξομειώσεις στα κύτταρα του αίματος ενώ σε αρκετούς σημειώθηκαν ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Langya είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2018. Όμως, αυτή τη φορά ταυτοποιήθηκε επισήμως, χάρη σ’ ένα σύστημα εντοπισμού των οξέων εμπύρετων καταστάσεων και προηγούμενης έκθεσης σε ζώα. Οι επιστήμονες κρίνουν ότι στο στάδιο αυτό είναι πρόωρο να αποφανθούν σχετικά με ενδεχόμενη μετάδοση του LayV μεταξύ ανθρώπων, δεδομένου του μικρού αριθμού των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία, που συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης, επιπλέον έρευνες είναι απαραίτητες ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι ασθένειες που συνδέονται με τον ιό.

Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό ή θανατηφόρο κρούσμα του Langya, αναφέρεται στην εφημερίδα Global Times στην οποία έδωσε συνέντευξη ο ιολόγος Λίνφα Ουάνγκ της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS της Σιγκαπούρης, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Επίσης το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, σημείωσε ότι ο νέος αυτός ιός δεν είναι ανησυχητικός και δεν μεταδίδεται εύκολα. Ερωτηθείς γιατί αυτός ο ιός εμφανίστηκε τώρα στην Κίνα, ο καθηγητής ανέφερε ότι "ο άνθρωπος όλο και περισσότερο αναμιγνύεται με τα ζώα". 

Σχετικά Άρθρα