ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Mελέτη συνδέει την ημικρανία με αυξημένο κίνδυνο ΙΦΝΕ

27 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως παθαίνουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ημικρανίας κάθε χρόνο. Mελέτες δείχνουν ότι η ημικρανία μπορεί δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ιατρικών καταστάσεων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή νόσος, η επιληψία, τα προβλήματα ύπνου και το άγχος και η κατάθλιψη. Η ημικρανία έχει επίσης συνδεθεί με ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Τώρα, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Ιατρικής της Σεούλ στη Νότια Κορέα, υποστηρίζουν ότι μπορεί επίσης να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ημικρανίας και ενός αυξημένου κινδύνου για νόσο του ευερέθιστου εντέρου (ΙΦΝΕ), ο οποίος είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για πολίτες της Νότιας Κορέας. Περίπου το 3% του πληθυσμού της μελέτης είχε ΙΦΝΕ. Μέσω των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνότητα της ΙΦΝΕ ήταν σημαντικά υψηλότερη σε άτομα που είχαν ημικρανία σε σύγκριση με αυτά που δεν είχαν.

Εξέτασαν επίσης τα δεδομένα μέσω υποομάδων της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Τα άτομα με ημικρανία και στις 2 υποομάδες, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οποιαδήποτε πάθηση σε σύγκριση με άτομα χωρίς ημικρανία.

Μετά από διάγνωση ημικρανίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Crohn, με σημαντική αύξηση μετά από 5ετή παρακολούθηση. Επιπλέον, εντός των υποομάδων, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η επίδραση της ημικρανίας στον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας ήταν πιο εμφανής στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα προτείνει στα άτομα με ημικρανία να υποβάλλονται σε ελέγχους για την ανάπτυξη ΙΦΝΕ.

Ωστόσο, ο Δρ Brooks D. Cash, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής στο UTHealth Houston στο Τέξας, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, δήλωσε ότι τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν δεν υποστηρίζουν επαρκώς αυτήν την προσέγγιση ή σύσταση.

Σχετικά Άρθρα