ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη συγκρίνει δύο στατίνες ως προς τη μείωση του κινδύνου ...διαβήτη

20 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, η ροσουβαστατίνη και η ατορβαστατίνη, αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του θανάτου και της ανάγκης για διαδικασίες για την αποκατάσταση της ροής του αίματος σε διάφορα σημεία της καρδιάς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The BMJ, επικεντρώθηκε σε άτομα με στεφανιαία νόσο, έναν τύπο καρδιακής νόσου που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Η έρευνα έδειξε ότι «αυτές οι δύο στατίνες είναι εξίσου αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου μελλοντικών (καρδιακών) επεισοδίων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Δρ Sanjiv Patel, επεμβατικός καρδιολόγος στο MemorialCare Heart & Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley.

Ενώ τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη και έλαβαν ροσουβαστατίνη είχαν χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης κατά τη διάρκεια των 3 ετών παρακολούθησης, είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν ατορβαστατίνη.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL - που μερικές φορές αποκαλείται «κακή» χοληστερόλη - αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Φάρμακα όπως οι στατίνες μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Τέλος, ο Patel δήλωσε ότι, αν και με τη ροσουβαστατίνη υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα να μειωθεί η LDL χοληστερόλη, τελικά αυτό που έχει σημασία για τους ασθενείς είναι ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου, ο οποίος ήταν παρόμοιος και για τα δύο φάρμακα.

Σχετικά Άρθρα