ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτες συνδέουν τη COVID-19 με αυξημένο κίνδυνο νέας διάγνωσης διαβήτη

29 Μαρτίου 2022, 07:00

images

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, επιστήμονες και γιατροί στρέφουν την προσοχή τους στις μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας λοίμωξης από COVID-19, που ονομάζεται «μακροχρόνια COVID». Πρόσφατες μελέτες προσθέτουν το διαβήτη στη λίστα των πιθανών μακροχρόνιων συνεπειών της.

Οι ειδικοί γνώριζαν ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19, αλλά τώρα, μια νέα σύνδεση αποκαλύπτεται, κατά την οποία είναι η COVID-19 που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Μελέτη εξέτασε άτομα που είχαν ήπιες λοιμώξεις COVID-19 στη Γερμανία και διαπίστωσε ότι είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που δεν μολύνθηκαν ποτέ.

Επιπλέον, μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε αυξημένο ποσοστό εμφάνισης διαβήτη σε άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19 και συγκεκριμένα 40% αύξηση του κινδύνου τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη μόλυνση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 2 στους 100 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από COVID-19 θα έχουν νέα διάγνωση διαβήτη στο μέλλον.

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, διαπίστωσε επίσης ότι ακόμη και μεταξύ των ατόμων που είχαν χαμηλούς έως καθόλου παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, η μόλυνση από COVID-19 οδήγησε σε 38% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τους επόμενους μήνες.

Όσο πιο σοβαρή ήταν η μόλυνση από κορωνοϊό, τόσο υψηλότερος ήταν κι ο κίνδυνος για διαβήτη. Για τα άτομα που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ, ο κίνδυνος διαβήτη αυξήθηκε κατά 276%. Αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να σχετίζεται με τα στεροειδή φάρμακα που λαμβάνουν ορισμένοι ασθενείς γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

"Δεν μιλάμε για διαβήτη  έναν ή δύο μήνες μετά την ανάρρωση. Αυτό συμβαίνει για ένα χρόνο και σίγουρα συμβαίνει σε άτομα που δεν νοσηλεύονται", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ziyad Al-Aly, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο VA του Σεντ Λούις και Κλινικός Επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε τις εθνικές βάσεις δεδομένων για το υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ για να παρακολουθήσει περισσότερους από 180.000 ανθρώπους μετά την COVID-19. Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα αποτελέσματα αυτής της ομάδας με τα αποτελέσματα για μια ομάδα ελέγχου άνω των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων πριν από την πανδημία, μαζί με μια άλλη ομάδα άνω των 4 εκατομμυρίων ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας που δεν προσβλήθηκαν από COVID-19.

Τέλος, στα παιδιά, ο συνολικός κίνδυνος νέας διάγνωσης διαβήτη είναι ακόμη χειρότερος. Μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο διαπίστωσε ότι τα παιδιά είχαν περισσότερες από 2½ φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη μετά από λοίμωξη COVID-19 σε σχέση με εκείνα που δεν μολύνθηκαν ποτέ.


Σχετικά Άρθρα