ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελάνωμα: Πειραματικό εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία

20 Απριλίου 2023, 07:00

images

Νέα δεδομένα κάνουν το γύρο του κόσμου μετά από τη δοκιμή ενός ερευνητικού εμβολίου mRNA που δείχνει ότι μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής του σοβαρού μελανώματος όταν συνδυάζεται με ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με τις φαρμακοβιομηχανίες Moderna και Merck.

Σε κλινική δοκιμή 157 ατόμων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του μελανώματος, το 78,6% όσων έλαβαν το εξατομικευμένο εμβόλιο και την ανοσοθεραπεία Keytruda απαλλάχθηκαν από τον καρκίνο στους 18 μήνες, ενώ το 62,2% των ατόμων που ακολούθησαν μόνο την ανοσοθεραπεία δεν εμφάνισαν υποτροπή. Υποτροπή καρκίνου ή θάνατος συνέβη στο 22,4% – 24 στους 107 – που έλαβαν τη συνδυασμένη θεραπεία και στο 40% – 20 στους 50 – που έλαβαν μόνο την ανοσοθεραπεία.

Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες από το πειραματικό εμβόλιο. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κόπωση, πόνος στο σημείο της ένεσης και ρίγη.

Ο Δρ. Kyle Holen, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής ανάπτυξης, θεραπείας και ογκολογίας της Moderna, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «παρέχουν περαιτέρω ενθάρρυνση για τη δυνατότητα του mRNA» για άτομα με μελάνωμα και «μπορεί να είναι ένα νέο μέσο για πιθανή παράταση της ζωής των ασθενών».

Το πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου της Moderna, mRNA-4157/V940, έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να δημιουργήσει απόκριση σε συγκεκριμένους όγκους. Το Merck's Keytruda, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στη θεραπεία του μελανώματος, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους.

Τα δεδομένα από τη δοκιμή Φάσης 2β δεν έχουν υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους. Τα δημοσιευμένα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη δοκιμή κοινοποιήθηκαν το Δεκέμβριο. Οι εταιρείες παρουσίασαν τα τελευταία στοιχεία στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο.

Οι εταιρείες είπαν ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια μελέτη Φάσης 3 το 2023 και θα επεκταθούν σε περισσότερους τύπους όγκων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.

Τέλος, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το μελάνωμα ευθύνεται για περίπου το 1% όλων των καρκίνων του δέρματος, αλλά προκαλεί την πλειοψηφία των θανάτων από καρκίνο του είδους αυτού. Η ομάδα εκτιμά ότι το 2023, περίπου 100.000 νέα μελανώματα θα διαγνωστούν στις ΗΠΑ και σχεδόν 8.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από μελάνωμα.


Σχετικά Άρθρα