ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελάνωμα: Έρχεται εμβόλιο για θεραπεία

26 Ιουνίου 2023, 16:00

images

Μία 100% εξατομικευμένη θεραπεία, που προσωρινά αφορά μόνο τους ασθενείς με μελάνωμα, και μόνον αυτούς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσησης, πρόκειται να δοκιμαστεί σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς προς το τέλος του έτους.

Ο γιατρός θα λαμβάνει με βιοψία υλικό από το σημείο της βλάβης στο δέρμα ξεχωριστά κάθε ασθενούς και περίπου 6 εβδομάδες μετά θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία για το συγκεκριμένο ασθενή. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη φάσης 2 και να ξεκινήσει παγκοσμίως η κλινική μελέτη φάσης 3 που θα συμπεριλάβει περί τους 100.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Το ygeiawatch ζήτησε από την ερευνήτρια- ογκολόγο της MSD,  Δρ Jane Healy να μάς εξηγήσει τη φιλοσοφία πίσω από τη νέα θεραπευτική προσέγγιση.

«Κάθε ασθενής έχει τις δικές του μεταλλάξεις. Γι’ αυτό τα φάρμακα σε άλλους λειτουργούν άριστα και σε άλλους μέτρια. Το εν λόγω εμβόλιο παρέχει τη δυνατότητα να εξαιρέσουμε χειρουργικά τη βλάβη (εστία μελανώματος), να την εξετάσουμε και να εντοπίσουμε τις ακριβείς μεταλλάξεις που φέρει. Με τον τρόπο αυτό, μετά από 6- 8 εβδομάδες, ο ασθενής έχει στη διάθεσή του ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό εμβόλιο που δρα ειδικά στο δικό του οργανισμό και αντιμετωπίζει το ακριβές δικό του πρόβλημα. Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία πολύ αποδοτική θεραπεία του μελανώματος αλλά δεν αφορά όσους έχουν μεταστατική νόσο. Προσωρινά αφορά αυτούς που ακόμα βρίσκονται σε αρχικά στάδια».

Όπως σημειώνει εξάλλου η Δρ Healy, τις 6 με 8 εβδομάδες που θα αναμένει ο ασθενής να παρασκευαστεί το εξατομικευμένο του θεραπευτικό εμβόλιο, δεν θα τον αφήνουν χωρίς θεραπεία. Θα λαμβάνει ειδικά θεραπευτικά σχήματα ώστε να μην αφεθεί ανεξέλεγκτη η νόσος.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι η είδηση ότι μελέτες επιβεβαιώνουν το κλινικό όφελος της θεραπείας με pembrolizumab για τρεις σοβαρούς τύπους καρκίνου: Το χειρουργήσιμο μη-μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα, το μεσοθηλίωμα του υπεζοκώτα και βέβαια στο μελάνωμα όπου ο συνδυασμός mRNA-4157 (V940) και pembrolizumab μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης απομακρυσμένων μεταστάσεων ή θανάτου κατά 65%!

Το μονοκλωνικό αντίσωμα pembrolizumab είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που έχει σχεδιαστεί ώστε να αναγνωρίζει και να αποκλείει έναν υποδοχέα («στόχο») που ονομάζεται PD-1. Ορισμένες μορφές καρκίνου μπορούν να παράγουν μια πρωτεΐνη (PD-L1) η οποία σε συνδυασμό με τον υποδοχέα PD-1 αδρανοποιεί τη δραστηριότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και με αυτόν τον τρόπο τα εμποδίζει να επιτεθούν στον καρκίνο. 

Αναστέλλοντας τον υποδοχέα PD-1, η πεμπρολιζουμάμπη σταματάει την αδρανοποίηση των εν λόγω ανοσοποιητικών κυττάρων από τον καρκίνο και, συνεπώς, ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα.


Σχετικά Άρθρα