ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Mείωση του καρδιακού κινδύνου και της πιθανότητας καρδιακής προσβολής- εγκεφαλικού

19 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JAMA, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ένα μοντέλο μείωσης του καρδιακού κινδύνου που αναπτύχθηκε το 2017 από τα Κέντρα Υπηρεσιών Medicare & Medicaid των ΗΠΑ (CMS), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, ενώ δεν αυξάνει σημαντικά τις δαπάνες της Υγείας.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, που ονομάζεται μοντέλο μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου Million Hearts, χρηματοδοτεί τους οργανισμούς υγείας για να παρακολουθούν τους καρδιακούς κινδύνους, όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα στους δικαιούχους του Medicare, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας για τους ασθενείς.

Μελέτες αυτού του είδους έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν. Έρευνα από το 2021 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το μοντέλο αύξησε τον αριθμό των επαγγελματιών που χρησιμοποιούν εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου και οδήγησε περισσότερα άτομα στο να λαμβάνουν φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη, περιελάμβανε 130.578 συμμετέχοντες, μη συμπεριλαμβανομένης της ομάδας ελέγχου, και παρατήρησε μείωση κατά 0,3% στον κίνδυνο για πρώτη φορά εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου και μείωση κατά 0,4% στην πιθανότητα για πρώτη φορά καρδιακά επεισόδια και θανάτου σε διάστημα 5 ετών. Οι δαπάνες του Medicare αυξήθηκαν κατά μέσο όρο μόλις 2,11 δολάρια ανά παραλήπτη.

Ο Δρ. Cheng-Han Chen, MD, PHD, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Δομικής Καρδιάς στο MemorialCare Saddleback Medical Center στο Laguna Hills της Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι αυτό το εύρημα είναι σημαντικό.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή είναι μια πληθυσμιακή μελέτη. Και όταν μιλάμε για επίπεδα πληθυσμού, ένα (ποσοστό του) 0,3% είναι αρκετά μεγάλο, στην πραγματικότητα. Επειδή το 0,3% επί του αμερικανικού πληθυσμού είναι σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι», είπε ο Chen.

Σχετικά Άρθρα