ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία μετά την COVID- 19 και οι θρόμβοι στο αίμα

04 September 2023, 07:00

images

Οι θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή τους πνεύμονες μπορεί να εξηγούν ορισμένα κοινά συμπτώματα της «μακροχρόνιας COVID», συμπεριλαμβανομένων της "εγκεφαλικής ομίχλης" και της κόπωσης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Στη μελέτη που παρακολούθησε 1.837 άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω COVID-19, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δύο πρωτεΐνες του αίματος, δείχνουν ότι οι θρόμβοι ευθύνονται εν μέρει για την εμφάνιση συμπτωμάτων. Θεωρείται ότι το 16% των ασθενών με COVID, έχουν πρόβλημα με τη σκέψη, τη συγκέντρωση ή τη μνήμη για τουλάχιστον 6 μήνες μετά.

Η ερευνητική ομάδα, από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λέστερ, επισημαίνει:

Τα ευρήματά τους αφορούν μόνο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω COVID-19.

Είναι "το πρώτο κομμάτι του παζλ", αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προτού μπορέσουν να προτείνουν ή να δοκιμάσουν πιθανές θεραπείες.

Παρακολούθησαν τα γνωστικά προβλήματα μόνο στους 6 και 12 μήνες και μέσω τεστ και ερωτηματολογίων.

Ο εντοπισμός προγνωστικών παραγόντων και πιθανών μηχανισμών, ήταν «ένα βασικό βήμα» για την κατανόηση της εγκεφαλικής ομίχλης μετά την COVID, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Paul Harrison, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες της μακροχρόνιας COVID. Η μελέτη μετά τη νοσηλεία COVID-19 (Post-hospitalisation COVID-19 study, PHosp-COVID), στο Nature Medicine, θεωρεί τα υψηλότερα επίπεδα του πρωτεϊνικού ινωδογόνου και του θραύσματος πρωτεΐνης D-dimer ως παράγοντα για την "εγκεφαλική ομίχλη".

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Max Taquet, από την Οξφόρδη, δήλωσε: «Τόσο το ινωδογόνο, όσο και το D-dimer εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και έτσι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι θρόμβοι αίματος αποτελούν αιτία γνωστικών προβλημάτων μετά την COVID-19.

«Το ινωδογόνο μπορεί να δρα άμεσα στον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία του, ενώ το D-dimer συχνά αντανακλά θρόμβους αίματος στους πνεύμονες και τα προβλήματα στον εγκέφαλο μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη οξυγόνου», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα