ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγαλύτερα προβλήματα στα παιδιά κάτω των 4 ετών από την παραλλαγή Όμικρον

23 Μαρτίου 2022, 07:00

images

Τα μικρά παιδιά έως και 4 ετών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον ήταν πενταπλάσιος του αντίστοιχου με το κύμα της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού. Αυτό ανέφεραν σε μελέτη τους τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν την αρχική παραλλαγή Όμικρον κι όχι αυτή που επικρατεί σήμερα και είναι η Όμικρον 2.

Από τις 19 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2022, όταν κυριαρχούσε η παραλλαγή Όμικρον, ο εβδομαδιαίος δείκτης των σχετιζόμενων με COVID-19 νοσηλειών νηπίων έφθασε στην κορύφωσή του με 14,5 ανά 100.000 νήπια έως 4 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που αφορούν 14 αμερικανικές Πολιτείες, είναι ξεκάθαρα και από αυτά προκύπτει ο πενταπλασιασμός των νοσηλειών μικρών παιδιών από την παραλλαγή Όμικρον που θεωρήθηκε παγκοσμίως πιο ήπια σε σχέση με την Άλφα και τη Δέλτα. Αυτό φαίνεται να μην ισχύει για τα μικρά παιδιά.

Μάλιστα, ο δυσανάλογα μεγάλος αριθμός νοσηλειών νηπίων από οικογένειες ισπανόφωνων και αφροαμερικανών (27,5% και 23,1% αντίστοιχα, στη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον) βάζει στο τραπέζι της επιστημονικής έρευνας και το θέμα των γονιδίων που άλλοτε δρουν προστατευτικά κι άλλοτε επιδεινώνουν την κατάσταση.

Δημοσίευμα των New York Times στο οποίο ανέλυσαν την κατάσταση αυτή ειδικοί γιατροί, το φαινόμενο εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες φτώχειας και τα πολυμελή νοικοκυριά στα οποία μεγαλώνουν πολλά από αυτά τα παιδιά. Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος...

Πληθαίνουν τα κρούσματα πάλι πανευρωπαϊκά

Η Γαλλία κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού από τον Φεβρουάριο, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει 180.777 νέες μολύνσεις μέσα σε διάστημα 24 ωρών και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία να αυξάνονται για τρίτη συνεχή ημέρα. Το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 130 ασθενείς, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της νόσου στη Γαλλία να ξεπερνά τις 141.000.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που βρίσκονταν τη Τρίτη στα νοσοκομεία αυξήθηκε σε 20.742 (36 περισσότεροι σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο). Εξ αυτών 1.604 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 28 λιγότεροι σε σύγκριση με τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και η σύζυγός του Έλκε Μπουντενμπέντερ. Ο κ. Σταϊνμάιερ και η σύζυγός του είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται σε απομόνωση στην προεδρική κατοικία.

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, έπειτα από δύο χρόνια αυστηρού περιορισμού, είχε τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήσει επισκέψεις σε περιφέρειες της Γερμανίας και συναντήθηκε με τοπικούς παράγοντες και πολίτες, ενώ την επόμενη εβδομάδα επρόκειτο να επισκεφθεί την Πολωνία. Πριν από λίγες ημέρες είχε μεταβεί και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου, όπου φθάνουν οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες.

Σχετικά Άρθρα