ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με τα μάτια βλέπουμε προς στα έξω αλλά και προς τα...μέσα

08 Φεβρουαρίου 2020, 09:10

images

Τα αποκαλούν "παράθυρα της ψυχής" και μας χαρίζουν ίσως την πιο πολύτιμη από τις αισθήσεις: την όραση. Τα μάτια είναι περίπλοκοι, αυτόνομοι μηχανισμοί που επιτρέπουν σε συνεργασία με τον εγκέφαλο, να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Αλλά -όπως λένε οι ειδικοί- από την υγεία και την κατάσταση των ματιών μπορούμε να αντιληφθούμε και άλλα προβλήματα υγείας...

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια πρώτη ένδειξη που παρουσιάζεται στα μάτια ως σύμπτωμα αλλά αφορά την λειτουργία ενός άλλου σημείου του οργανισμού, ενός οργάνου ή ενός συστήματος όπως είναι το νευρολογικό.

Όπως μας λέει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, «ο διαβήτης, η υπέρταση και αυτοάνοσα, τα μολυσματικά ή και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν κάποιες από τις παθήσεις που μπορεί να ανιχνευθούν από τον οφθαλμίατρο κατά τη διάρκεια οφθαλμολογικής εξέτασης".

Τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών είναι ορατά με απλά όργανα, όπως το οφθαλμοσκόπιο, και άρα μπορεί ο ειδικός γιατρός να δει σημαντικές πληροφορίες για τα αγγεία μας μέσω αυτών.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι βλάβες που δημιουργεί ο διαβήτης οι οποίες φαίνονται με την βυθοσκόπηση. Όταν κάποιος έχει χρόνιο πρόβλημα με αρρύθμιστο διαβήτη, παθαίνει συχνά διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια την οποία διαγιγνώσκει ο οφθαλμίατρος. 

Αλλά και προβλήματα στον εγκέφαλο μπορεί να εντοπιστούν όπως είναι το  ανεύρυσμα εγκεφάλου, ο όγκος στον εγκέφαλο καθώς η ενδοκρανιακή πίεση μπορεί να «μεταδοθεί» στο μάτι, ο καρκίνος (λευχαιμία και το λέμφωμα, π.χ., μπορεί να επηρεάσουν την εσωτερική εικόνα των ματιών), η αρτηριακή υπέρταση και οι θυρεοειδοπάθειες. 

Σχετικά Άρθρα