ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με απλή εξέταση αίματος θα εντοπίζονται όσοι κινδυνεύουν σοβαρά από Covid-19

03 Ιουλίου 2020, 07:00

images

Μία εξέταση αίματος στους ασθενείς με Covid-19 μπορεί να εντοπίσει αυτούς που έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη σε ΜΕΘ. Αυτό αναφέρεται σε έρευνα που εκπονήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

Η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει το "κλειδί" για θεραπείες που θα αντιμετωπίζουν με επιτυχία  της σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών, δηλαδή του φλεγμονώδους συνδρόμου που παρατηρείται σε σοβαρές περιπτώσεις της νόσου. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα μιας κυτταροκίνης στο αίμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν δείκτη πρόγνωσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός συστήματος πόντων που θα επιτρέψει στους γιατρούς να εντοπίσουν και να δώσουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των ασθενών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση Covid-19.

«Η ανοσολογική απάντηση που ανακαλύψαμε για την πρόβλεψη σοβαρής δύσπνοιας σε ασθενείς με Covid-19 είναι γνωστή και σε άλλες αναπνευστικές νόσους για την πρόκληση βλάβης. Επομένως έτσι θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια νέο μέθοδο πρόληψης της αναπνευστικής ανεπάρκειας σε ασθενείς με Covid-19 περιορίζοντας αυτή την κυτταροκίνη του ανοσοποιητικού» δήλωσε ο Δρ Bill Petri από το Τμήμα Λοιμωδών Νόσων και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. 

Η κυτταροκίνη που θεωρείται δείκτης κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19 είναι η κυτταροκίνη, η IL-13, που σχετίζεται με κακή πρόγνωση σε ασθενείς ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε 57 ασθενείς με Covid-19 που τελικά χρειάστηκαν αναπνευστήρα. Στη συνέχεια εξέτασαν δείγματα αίματος από τις πρώτες 48 ώρες από τη διάγνωση ή την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με εκείνα προερχόμενα από ασθενείς που τελικά δεν χρειάστηκαν αναπνευστήρα και ΜΕΘ.


Σχετικά Άρθρα