ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μάσηση τσίχλας: Μία όχι και τόσο υγιεινή συνήθεια

09 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, οι οποίες περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ξυλιτόλη, η οποία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Natural Science, Biology and Medicine εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα, είναι σαφώς καλύτερες από αυτές με ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό. Ωστόσο γενικά η χρήση τσίχλας δεν θεωρείται μία υγιεινή συνήθεια.

Σε ό,τι αφορά τη γνάθο, το μάσημα τσίχλας κάνει κακό στις κροταφογναθικές αρθρώσεις που ελέγχουν τη μάσηση, την ομιλία, το χασμουρητό και την κατάποση. «Αν και το μάσημα της τσίχλας δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις κροταφογναθικές αρθρώσεις, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους ασθενείς με τραυματισμούς στη γνάθο», επισημαίνει ο Δρ Κάλεντ Κασέμ.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Craniofacial Surgery αναφέρει ότι η μάσηση τσίχλας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνει αρκετά την πιθανότητα διαταραχών των κροταφογναθικών αρθρώσεων.

Ενώ και μία ανασκόπηση στο CNS & Neurological Disorders προσθέτει ότι η συχνή μάσηση τσίχλας μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε όσους είναι επιρρεπείς και βέβαια η συνεχής μάσηση τσίχλας, θα μπορούσε να επιδεινώσει μυϊκές παθήσεις.


Σχετικά Άρθρα