ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Long COVID: Μεγάλη έρευνα ρίχνει φως στο μυστήριο

31 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, απάντησε σε ερωτήματα που υπήρχαν για το σύνδρομο long COVID, το οποίο αφορά το 10% – 20% των ασθενών που κόλλησαν κορωνοϊό και νόσησαν με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα. 

Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από 64.880 κατοίκους σκανδιναβικών χωρών (Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Ισλανδία) και ειδικά τα στοιχεία για τα δύο έτη από την αρχική μόλυνση με τον SARS-CoV-2 (Απριλίου 2020 – Αυγούστου 2022) σχετικά με τα συμπτώματα που βίωσαν. Στη συνέχεια τα δεδομένα συγκρίθηκαν με αυτά ατόμων χωρίς διάγνωση COVID-19 και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Lancet Regional Health-Europe.

Περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια της περιόδου, 10% περίπου εκ των οποίων με βαριά νόσο που τους «έριξε» στο κρεβάτι. Η συχνότητα επίμονων συμπτωμάτων όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ζάλη, πονοκέφαλοι και μειωμένη ενέργεια/κόπωση ήταν 37% μεγαλύτερη σε όσους είχαν διαγνωστεί με COVID-19 συγκριτικά με όσους δεν είχαν βγει θετικοί σε τεστ.

Για τους ασθενείς όμως που έμειναν κλινήρεις για 7 τουλάχιστον ημέρες, είχαν τα υψηλότερα ποσοστά έντονης επιβάρυνσης από συμπτώματα, υπερδιπλάσια σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν διαγνωστεί με COVID-19. Τα συμπτώματά τους ήταν επίσης σημαντικά πιο επίμονα, φτάνοντας σε διάρκεια έως και δύο χρόνια μετά τη διάγνωση.

«Η long COVID έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί» δήλωσε η Emily Joyce, υποψήφια διδάκτωρ στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία και εκ των πρώτων συγγραφέων της μελέτης. «Τα ευρήματά μας αποτυπώνουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας στην υγεία και υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των σωματικών συμπτωμάτων έως και δύο χρόνια μετά τη διάγνωση, ιδίως σε άτομα που νόσησαν σοβαρά με COVID-19», κατέληξε.

«Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην υγεία. Πολλές επιστημονικές εργασίες βρίσκονται σήμερα εν εξελίξει, συμπεριλαμβανομένων μελετών σχετικά με το πώς η COVID-19 επηρέασε τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική υγεία και πώς η κοινωνική απομόνωση επηρέασε τους ηλικιωμένους», σχολίασε ο Qing Shen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής και στο τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Σχετικά Άρθρα