ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λοιμώξεις, εγκέφαλος και άνοια: Όλα σε σύνδεση

25 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Μελέτη του 2021 που βασίστηκε στους φακέλους υγείας 989.800 Βρετανών 65 ετών και άνω, χωρίς ιστορικό άνοιας, έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των λοιμώξεων (ουρολοιμώξεις κλπ) με την άνοια. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι άτομα με ιστορικό λοίμωξης κάθε είδους, διέτρεχαν 1,53 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας μελλοντικά. Μάλιστα, όσο σοβαρότερη η λοίμωξη, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες άνοιας, ιδιαίτερα για νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ ο κίνδυνος παρέμεινε ίδιος 9 χρόνια μετά τη λοίμωξη.

Η εν λόγω μελέτη ήταν παρατήρησης και δεν απέδειξε αιτιώδη σχέση αλλά τα εύρημά της δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άνοιας από λοιμώξεις. Οι ακριβείς μηχανισμοί πρόκλησης παραμένουν ωστόσο, άγνωστοι.

Σύμφωνα με μία άλλη ανασκόπηση, πιθανή εξήγηση αποτελεί η ύπαρξη φλεγμονής από την ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη, που φτάνει στον εγκέφαλο. Στην περίπτωση αυτή, οι μετωπιαίοι λοβοί του εγκεφάλου και ο ιππόκαμπος που εμπλέκονται αντιστοίχως στην εκτελεστική λειτουργία και τη μνήμη, επηρεάζονται σημαντικά από το παραλήρημα.

Μία άλλη μελέτη του Δρ Lahiri και συνεργατών, έδειξε ότι τα ποντίκια με ουρολοίμωξη είχαν συμπεριφορά που έμοιαζε με παραλήρημα ενώ για τις συμπεριφορικές αλλαγές παρατηρήθηκαν συσχετισμοί με αυξημένες φλεγμονώδεις κυτταροκίνες και νευρωνικές αλλαγές στους μετωπιαίους φλοιούς και τον ιππόκαμπο. Αυτή η βλάβη των κυττάρων που παραμένει και εξελίσσεται , μπορεί να οδηγεί από το παραλήρημα στην άνοια.

Σχετικά Άρθρα