ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λόγοι για να συνεχίσουμε να πίνουμε καφέ

21 Ιουλίου 2021, 12:00

images

Μια πρόσφατη έρευνα από το δημοφιλή συγγραφέα Michael Pollan προτείνει την αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχει για τον ύπνο.  Αυτό το αρνητικό δεν υπερβαίνει τα πολλά οφέλη του καφέ, σύμφωνα με τον Gary L. Wenk, καθηγητή Ψυχολογίας, Νευροεπιστήμης & Μοριακής Ιολογίας, Ανοσολογίας και Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ

O καφές αποτελεί ένα μείγμα βιολογικών ενώσεων που έχουν ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία.

Πολλά από τα οφέλη στην υγεία που χαρίζει η καφεΐνη, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, όπως αναφέρει ο Δρ Wenk στο περιοδικό Psychology Today, αφορούν το καρδιαγγειακό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο καφές ωφελεί επίσης το πεπτικό σύστημα, αφού περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.  Μπορεί ακόμη να αποτρέψει ορισμένους καρκίνους του εγκεφάλου.

Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης όγκου του εγκεφάλου

Πρόσφατη Ιαπωνική μελέτη αξιολόγησε μια ομάδα 106.324 ατόμων (50.438 άνδρες και 55.886 γυναίκες) από το 1990 έως το 2013. Οι συγγραφείς ανέφεραν μια σημαντική σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου όγκου του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος κακοήθη, τείνει να μειώνεται με την υψηλότερη κατανάλωση καφέ.

Βελτιώνει τη μακροχρόνια μνήμη και μειώνει την υπεροξείδωση των λιπιδίων στον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διερεύνησε την επίδραση του καφέ στον εγκέφαλο που σχετίζεται με άνοια και εξασθενημένη γνωστική απόδοση. Μια ομάδα 2.914 συμμετεχόντων (μέση ηλικία: 59,3 ετών, 55 τοις εκατό γυναίκες), αξιολογήθηκαν για κατανάλωση καφέ και γενική γνωστική λειτουργία και στη συνέχεια είχαν εγκεφαλική μαγνητική τομογραφία. Μετά από πέντε χρόνια κατανάλωσης καφέ, η γνωστική αξιολόγηση επαναλήφθηκε.

Χαμηλότερος επιπολασμός εμφράγματος και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτή η μελέτη ανακάλυψε ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο επιπολασμό εμφράγματος μικρού εγκεφάλου που σχετίζεται με ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον, τα άτομα που έπιναν περισσότερο καφέ την ημέρα έδειξαν την καλύτερη απόδοση σε τεστ μνήμης.

Μια σχετική μελέτη διερεύνησε την επίδραση της χρόνιας κατανάλωσης καφέ στη γνωστική συμπεριφορά και τις αλλαγές στα διάφορα αντιοξειδωτικά συστήματα στον εγκέφαλο. Η καφεΐνη, βελτίωσε τη μακροχρόνια μνήμη, μείωσε την υπεροξείδωση των λιπιδίων των εγκεφαλικών μεμβρανών και αύξησε τη συγκέντρωση της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης.

Έτσι, εκτός από τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, η χρόνια κατανάλωση καφέ ενισχύει τα ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα στον εγκέφαλο. Οι μελετητές εικάζουν ότι η χρόνια κατάποση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας.

Ο καφές φαίνεται επίσης να βελτιώνει την απόδοση λεκτικής ευχέρειας. Αυτό αποδείχθηκε σε έρευνα της Βοστόνης που δόθηκε σε συμμετέχοντες σε ένα Mini-Mental State Examination.

Μείωση κίνδυνου εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ

Υπάρχουν συσσωρευμένες ενδείξεις ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για το Αλτσχάιμερ και άλλες νευρολογικές ασθένειες. Συνεπώς, προκύπτει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η καφεΐνη στον καφέ προκαλεί καρδιαγγειακές παρενέργειες που περιορίζουν τη χρησιμότητά της για τους ηλικιωμένους.

Συνολικά, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ σύμφωνα με τον Δρ Wenk που ξεπερνούν κατά πολύ τα αρνητικά.

Εάν η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο σας, αποφύγετε την κατανάλωσή αργά το απόγευμα.  «Η δική μου πρόταση είναι να συνεχίζετε να καταναλώνετε καφέ καθημερινά. Ωστόσο, ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται εντός έξι έως οκτώ ώρες πριν από τον ύπνο», προτείνει ο Δρ. Wenk.

Σχετικά Άρθρα