ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιγότερο αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα το Sputnik V

23 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Το εμβόλιο Sputnik V που αποτελεί την "απάντηση" της Ρωσίας στα εμβόλια που παρασκευάστηκαν στη Δύση, αποδείχτηκε σε πρόσφατες μελέτες ότι είναι περίπου 83% αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού. Μία ακόμα πιο νέα μελέτη δείχνει μάλιστα ότι ίσως οι Ρώσοι αξιωματούχοι να έχουν λόγο που παρουσιάστηκαν δυσαρεστημένοι με το ...83% καθώς στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό ίσως είναι ακόμα χαμηλότερο.

"Αυτό το ποσοστό είναι πιο χαμηλό απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα", είχε δηλώσει σχετικά απογοητευμένος ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο. Οι ρωσικές αρχές απέδωσαν την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και στην απροθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα στη Ρωσία. Τον Ιούνιο είχε ανακοινωθεί από τους κατασκευαστές του πως το Sputnik V είναι παραπάνω από 90% αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Δέλτα.

«Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα είναι περίπου 83%», δήλωσε ο Μουράσκο, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS ενώ ο Δρ Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια που ανέπτυξε το εμβόλιο, δήλωσε με την σειρά του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια  ότι το Sputnik V είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εναντίον όλων των στελεχών του κορωνοϊού.

Τώρα αντίστοιχο σκεπτικισμό δείχνουν και ερευνητές από την Κίνα που δήλωσαν σε άτυπη συνάντηση του ΠΟΥ ότι το Sputnik V δείχνει μειωμένη αποτελεσματικότητα στη μετάλλαξη Δέλτα αλλά συμπλήρωσαν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω δοκιμές για να δώσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό, υπονοώντας πάντως ότι αυτό θα είναι σίγουρα χαμηλότερο από το 83% που ανακοίνωσαν προ ημερών οι Ρώσοι.

Μένει να φανούν άλλωστε τα αποτελέσματα στην πράξη, όπως άλλωστε και με τα υπόλοιπα εμβόλια, διότι όχι μόνο η μετάλλαξη Δέλτα αλλά και άλλες που την ακολουθούν, θα δοκιμάσουν τις αντοχές της Ανθρωπότητας από το προσεχές φθινόπωρο.


Σχετικά Άρθρα