ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κρυολόγημα, γρίπη, κορωνοϊός: Παρόμοια συμπτώματα που μάς μπερδεύουν

14 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Το κρυολόγημα και η γρίπη πάντα μάς μπέρδευαν καθώς η μοναδική διαφορά στα συμπτώματα είναι η σοβαρότητα και η διάρκεια. Στη γρίπη όλα είναι πιο βαριά και διαρκούν περισσότερο! Ο κορωνοϊός ήρθε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα...

«Ο βήχας, ο πυρετός, η κόπωση, η μυαλγία είναι μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται και στη γρίπη και στην COVID-19» λέει η Kristen Coleman, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και συνεχίζει: «Ωστόσο στην COVID-19 τα συμπτώματα περιλαμβάνουν και την αγευσία και την ανοσμία».

Κάπως έτσι, αν έχετε κυρίως "μπούκωμα" χωρίς άλλα συμπτώματα, μάλλον έχετε κολλήσει τον ιό του απλού κρυολογήματος. Αν έχετε πυρετό και μυαλγίες έχετε μάλλον τον ιό της γρίπης. Κι αν παρουσιάζεται σοβαρότερη νόσηση μαζί με αγευσία και ανοσμία, τότε σάς "επισκέφτηκε" ο κορωνοϊός! 

«Εάν τα κρούσματα γρίπης συνεχίζουν και αυξάνονται το επόμενο διάστημα, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε διάφορους τύπους συλλοιμώξεων» επισημαίνει η καθηγήτρια και όπως εξηγεί, αυτό δεν θα είναι για καλό!

Με τα πολλά παρόμοια συμπτώματα που προκαλούνται από τους τρεις διαφορετικούς τύπους ιών, η εξέταση από γιατρό και ο διαγνωστικός έλεγχος παραμένει η καλύτερη λύση για να καθοριστεί το είδος της λοίμωξης που έχει εκδηλώσει κάποιος. 

Τα εργαστηριακά τεστ για τη γρίπη δεν είναι τόσο κοινά σε κατ’ οίκον περιβάλλον όπως είναι τα self tests για την COVID-19, αλλά κάποια φαρμακεία προσφέρουν έλεγχο και για τις δύο λοιμώξεις (τουλάχιστον στις ΗΠΑ), διευκρινίζει η Coleman, γεγονός που βοηθά τη συνταγογράφηση της σωστής θεραπείας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο εμβολιασμός είναι ο μόνος που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των ιογενών νοσημάτων και σε αυτή την κατεύθυνση τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ τονίζουν την αξία όλων των εμβολίων και των αναμνηστικών τους δόσεων.

Σχετικά Άρθρα