ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kρούσματα νοροϊών αυξάνονται στα κρουαζιερόπλοια

15 Ιουλίου 2023, 08:00

images

Σημειώθηκαν 13 κρούσματα νοροϊού σε κρουαζιέρες φέτος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων νοροϊού σε κρουαζιέρες από το 2012, με το 2023 να είναι ακόμη στα μισά.

Το πιο πρόσφατο ξέσπασμα νοροϊού σημειώθηκε σε ένα ταξίδι της Viking Cruises από την Ισλανδία που ελλιμενίστηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Ιουνίου, αναφέρει το CNN Health. Περίπου το 13% των επιβατών και πολλά μέλη του πληρώματος, αρρώστησαν στο πλοίο. «Πιστεύουμε ότι η γαστρεντερική ασθένεια προήλθε από ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο στην Ισλανδία, όπου μια ομάδα καλεσμένων δείπνησε κατά τον ελεύθερο χρόνο τους», δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Viking.

Η ακριβής αιτία της φετινής αύξησης στις κρουαζιέρες παραμένει ασαφής, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση για διακοπές σε κρουαζιερόπλοια και ο αριθμός-ρεκόρ επιβατών, μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Πρόγραμμα Εξυγίανσης Πλοίων του CDC, ο αριθμός των κρουσμάτων νοροϊού σε κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται σε λιμάνια των ΗΠΑ παρουσίασε σταθερή μείωση για χρόνια μετά το 2015. Τα συνολικά ποσοστά οξείας γαστρεντερίτιδας στα κρουαζιερόπλοια στις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης από το 2006 έως το 2019.

Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα δεν κατέγραψε κρούσματα νοροϊών το 2020 και το 2021, πιθανότατα λόγω του περιορισμένου τουρισμού και των ενημερωμένων πρωτοκόλλων υγιεινής μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η υγεία και η ασφάλεια των επισκεπτών, του πληρώματος και των κοινοτήτων που επισκεπτόμαστε είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας», δήλωσε στο CNN ένας εκπρόσωπος της Royal Caribbean International. «Για να διατηρήσουμε τα υψηλότερα επίπεδα υγείας στα πλοία μας, εφαρμόζουμε αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας και καθαρισμού, πολλές από τις οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία».

Ως προληπτικά μέτρα, το CDC συμβουλεύει τους επιβάτες να πλένουν καλά τα χέρια τους, να αποφεύγουν τα μολυσμένα τρόφιμα και να μην έρχονται τα χέρια τους σε επαφή με το στόμα τους. Εάν ένας επιβάτης αρρωστήσει, συνιστάται να μείνει στη καμπίνα του και να ειδοποιήσει αμέσως την ιατρική ομάδα του πλοίου.




Σχετικά Άρθρα