ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 «ξέφυγε» από εργαστήριο

02 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα διαρροής του ιού SARS-CoV-2 από εργαστήριο, δήλωσε στο BBC News πρώην κορυφαίος επιστήμονας της κινεζικής κυβέρνησης. Ως επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας (CDC), ο καθηγητής George Gao διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσής της. Η κυβέρνηση της Κίνας αρνείται βέβαια κάθε υπόνοια ότι η ασθένεια μπορεί να προήλθε από εργαστήριο της Γιουχάν.

Αλλά ο καθηγητής Gao δεν φαίνεται να συμφωνεί με τη θέση αυτή... Σε μια συνέντευξη για το podcast του BBC Radio 4 με τίτλο Fever: The Hunt for Covid's Origin, ο καθηγητής Gao λέει: "Μπορείτε πάντα να υποψιάζεστε οτιδήποτε. Αυτό είναι η επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα".

Κορυφαίος παγκοσμίως ιολόγος και ανοσολόγος, ο καθηγητής Gao είναι τώρα πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Καινοτομίας Εμβολίων της Κίνας μετά τη συνταξιοδότησή του από το CDC πέρυσι. Σε μια πιθανή ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει λάβει τη θεωρία της διαρροής εργαστηρίου πιο σοβαρά από ό,τι υποδηλώνουν οι επίσημες δηλώσεις της, ο καθηγητής λέει επίσης στο BBC News ότι πραγματοποιήθηκε κάποιο είδος επίσημης έρευνας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γιουχάν (WIV).

«Η κυβέρνηση οργάνωσε κάτι», δηλώνει, αλλά προσθέτει ότι δεν εμπλέκεται το δικό του τμήμα, το China CDC.

Μάλιστα, του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σήμαινε ότι άλλος κλάδος της κυβέρνησης διεξήγαγε επίσημη έρευνα στο WIV - ένα από τα κορυφαία εθνικά εργαστήρια της Κίνας, που είναι γνωστό ότι έχει περάσει χρόνια μελετώντας τους κορωνοϊούς.

«Ναι», απαντά, «αυτό το εργαστήριο ελέγχθηκε διπλά από τους ειδικούς του χώρου».

Είναι η πρώτη παραδοχή αυτού του είδους που υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκε κάποιου είδους επίσημη έρευνα, αλλά ενώ ο καθηγητής Gao λέει ότι δεν έχει δει το αποτέλεσμα, «άκουσε» ότι το εργαστήριο δεν παρέλειψε κάποιο από τα μαύρα ασφαλείας.

"Νομίζω ότι το συμπέρασμά τους είναι ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν έχουν βρει καμία αδικοπραγία", σημείωσε.



Σχετικά Άρθρα