ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Που βρισκόμαστε στην παγκόσμια κατάταξη των θυμάτων

28 Μαρτίου 2020, 08:00

images

Μπορεί ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού να είναι παγκόσμιος, αλλά όλες οι χώρες δεν έλαβαν ούτε τα ίδια μέτρα, ούτε και την ίδια χρονική στιγμή... Για τον λόγο αυτό, τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν περισσότερα κρούσματα και νεκρούς σε κάποιες όπως είναι η Βρετανία, οι ΗΠΑ αλλά και η Τουρκία. Υπάρχουν άλλωστε ήδη από τις προηγούμενες ημέρες και τα νέα για την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που άργησαν να λάβουν περιοριστικά μέτρα και πληρώνουν ήδη το τίμημα.

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα, Κύπρος και Ελλάδα που πήραν την απόφαση για αποφυγή των συναθροίσεων, κλείσιμο των σχολείων και παραμονή των πολιτών τους στα σπίτια, έχουν αυτή  την στιγμή μια πορεία που δείχνει ότι ναι μεν θα υπάρχουν κρούσματα και θάνατοι, αλλά σε τέτοια αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό, που τα συστήματα υγείας θα μπορέσουν να τους αντιμετωπίσουν με ασφάλεια.

Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο, ότι το μοντέλο αυτό μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή αν χαλαρώσουμε τα μέτρα και κάνουμε το λάθος να αρχίσουμε τις κοινωνικές επαφές.

Το κακό παράδειγμα των ΗΠΑ και της Τουρκίας

Εξάλλου, στον παρακάτω πίνακα, που έχει ημερομηνία δύο ημέρες πριν, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι χαμηλά διότι έχει πολλά εκατομμύρια πληθυσμού και σε αναλογία τα θύματα είναι λίγα. Αλλά δεδομένης της πολιτικής Τραμπ που πρώτο μέλημα έχει την οικονομία και όχι την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και δεδομένου ότι από χθες η χώρα αυτή είναι πρώτη σε κρούσματα στο κόσμο, αναμένεται σύντομα να ανέβει πολύ πιο πάνω στην κατάταξη!

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είναι γνωστό ότι δεν ανακοινώνει όλα τα κρούσματα και ότι πρόεδροι τουρκικών ιατρικών συλλόγων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και εβδομάδες ότι έχουν κολλήσει κορωνοϊό εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ενώ και κάποιοι από τους νεκρούς που δεν έχουν εξεταστεί, πέθαναν εξαιτίας του Covid-19. Η χαμηλή θέση στην κατάταξη αυτή λοιπόν δεν αντικατοπτρίζει την αληθινή εικόνα στην Τουρκία, αλλά αυτή που θέλει να προβάλλει ο Πρόεδρος Ερντογάν, κάτι που θα φανεί -δυστυχώς για τους Τούρκους - από τα όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Σχετικά Άρθρα