ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Ετοιμάζουν εμβόλιο σε μορφή σταγόνων από τη μύτη

19 Οκτωβρίου 2023, 16:00

images

Νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - που χορηγείται από τη μύτη σε σταγόνες, δείχνει μέχρι στιγμής πολύ υποσχόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την κλινική δοκιμή φάσης 1.

Το εμβόλιο αυτό δοκιμάστηκε ως ένα μέρος των πρωτογενών εμβολιασμών σε υγιείς ενήλικες πριν από την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA των Pfizer και Moderna. Παρασκευάζεται από εξασθενημένο ιό και το γενετικό υλικό του ιού κωδικοποιήθηκε ξανά για να μετατραπεί από παθογόνο που προκαλεί ασθένειες σε σταθερό και ασφαλές εμβόλιο.

Οι συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη που το δοκίμασαν, είχαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση, καθώς και αντιδραστικότητα των Τ-κυττάρων ειδική για πολλαπλά ιικά αντιγόνα πέραν της συχνά μεταλλασσόμενης πρωτεϊνικής ακίδας του κορωνοϊού.

«Τα ευρήματα της μελέτης είναι ένα ανοιχτό παράθυρο σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η επόμενη γενιά των εμβολίων κατά της COVID-19, που θα παρέχουν διαφοροποιημένη προστασία σε περισσότερους ανθρώπους. Η χορήγηση του εμβολίου από τη μύτη και η ευκολότερη αποθήκευση μπορούν να αυξήσουν την πρόσβαση σε εμβολιασμούς ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης ογκολόγος και ανοσολόγος, Δρ Johanna Kaufmann.

Σχετικά Άρθρα