ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κολπικός τοκετός ή καισαρική: Ο τρόπος γέννησης επιδρά στην ανταπόκρισή μας στα εμβόλια

17 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Ο τρόπος με τον οποίο γεννιόμαστε - με καισαρική τομή ή με φυσιολογικό τοκετό - αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στα εμβόλια, σύμφωνα με μια σκωτσέζικη και ολλανδική μελέτη.

Ειδικότερα, εάν έχετε γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, τότε τα πρώτα μικρόβια με τα οποία έρχεστε σε επαφή είναι αυτά που ζουν στον κόλπο της μητέρας. Η καισαρική τομή μας βάζει σε διαφορετικό μονοπάτι, καθώς αυτοί οι πρώτοι αποικιστές του σώματός μας είναι αυτοί που ζουν στο δέρμα των ανθρώπων ή στο νοσοκομείο ή στο σπίτι.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο νοσοκομείο Spaarne και το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία , ήθελαν να μάθουν τι αντίκτυπο είχε αυτό στα εμβόλια. Έτσι, παρακολούθησαν τα μικροβιώματα του εντέρου 120 νεογνών από τα πρώτα τους  (το μηκώνιο) μέχρι την ηλικία τους ενός έτους.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, έδειξαν υψηλότερα επίπεδα Bifidobacterium και Escherichia coli (μόνο μερικά στελέχη E. coli είναι επικίνδυνα) στα παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτά τα ευεργετικά βακτήρια, οδηγούν σε διπλάσια επίπεδα αντισωμάτων ως απόκριση στα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο και τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Άλλα εμβόλια, όπως η γρίπη και το BCG για τη φυματίωση, έχει ήδη αποδειχθεί ότι επηρεάζονται από το μικροβίωμα.

«Η αρχική επικοινωνία μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των μικροβίων είναι σημαντική», είπε η καθηγήτρια Debby Bogaert, πρόεδρος παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η ίδια δήλωσε ότι τα βακτήρια του εντέρου απελευθέρωσαν χημικές ουσίες - που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας - που ωθούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ενεργοποίηση. Χωρίς αυτά, «βλέπετε λιγότερη ανάπτυξη των Β-κυττάρων» που είναι τα κύτταρα που παράγουν αντισώματα..

Ιδιαίτερα όλα τα παιδιά ανέπτυξαν αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, επομένως τα μωρά με καισαρική τομή δεν μένουν απροστάτευτα. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για όσους έχουν γενετικές διαταραχές ή που γεννιούνται πρόωρα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ήδη αναπτυχθεί πλήρως.

Ο Δρ George Savva, Στατιστικολόγος στο Quadram Institute Bioscience, δήλωσε: «Αυτή η εργασία είναι σημαντική για την αρχή της κατανόησης των παραγόντων που συμβάλλουν στην απόκριση του εμβολίου στα βρέφη και του ρόλου του μικροβιώματος».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτή ήταν μια σχετικά μικρή μελέτη και ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα προτού καταστεί ασφαλές να εξαχθούν συμπεράσματα.


Σχετικά Άρθρα