ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κνίδωση (φαγούρα) : Ένα περίπλοκο νόσημα που χαλάει καθημερινότητα και διακοπές…

11 Αυγούστου 2019, 08:30

images

Η κνίδωση (φαγούρα) είναι μια ασθένεια πολυεπίπεδη που περιγράφτηκε σχετικά πρόσφατα και μπορεί να έχει διάφορες εκδηλώσεις και έκταση από άτομο σε άτομο. Καταρχάς, διαφοροποιείται σε οξεία ή χρόνια.

Η οξεία της μορφή μπορεί να οφείλεται σε ένα από τα παρακάτω :

-Πρόσφατη ασθένεια/λοίμωξη

-Φαρμακευτική αγωγή

-Τρόφιμα

-Αρώματα, βαφές μαλλιών, απορρυπαντικά, κρέμες σώματος και λοσιόν ή ρούχα

-Έκθεση σε καινούργια κατοικίδια, σκόνη, χημικά ή φυτά

-Κύηση

-Έκθεση στον ήλιο ή σε ψύχος

-Άσκηση

-Νικέλιο, λάτεξ, εργοστασιακά χημικά, βερνίκι νυχιών, ελαστικά

-Κατανάλωση αλκοόλ

Η χρόνια μορφή της νόσου, από την άλλη, δύναται να επηρεάζεται από την θερμότητα, το ψύχος, την πίεση, την άσκηση, την έκθεση στον ήλιο, το στρες, όπως και κάποιες χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση ή άλλες μη κνιδωτικές δερματολογικές διαταραχές. Σημειώνουμε, όμως, ότι για τη χρόνια μορφή της κνίδωσης συνήθως δεν ανευρίσκεται αιτιολογικός παράγοντας (80%-95% των ασθενών) και γι’ αυτό θεωρείται ιδιοπαθής νόσος.

Διαφορική διάγνωση κνίδωσης από την απλή ευαισθησία σε ουσίες:

Ένα αλλεργικό άτομο μπορεί να αντιδράσει σε μία ουσία ακόμη και αν η ποσότητα είναι μικρή. Κάποιοι τύποι δέρματος είναι ευαίσθητοι μέχρι και στις ακτίνες του ηλίου. Το έκζεμα είναι τις περισσότερες φορές μία αλλεργική αντίδραση που μεν δεν είναι κολλητική ή μολυσματική, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με την κνίδωση που προκαλεί κοκκινίλες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ή του προσώπου τις οποίες πρέπει να αξιολογήσει δερματολόγος. Είναι απαραίτητο να αξιολογεί την κατάσταση ειδικός γιατρός κι όχι να κάνουμε εμείς …πειραματισμούς με άγνωστα φάρμακα!

Όπως μας λέει η δερματολόγος- αφροδισιολόγος Δρ Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, «όταν η κνίδωση επεκτείνεται πέρα από το δέρμα και στον υποδόριο ιστό μιλάμε για αγγειοοίδημα. Εδώ παρουσιάζεται πλέον διόγκωση των βλεννογόνων όπως τα χείλη, τα βλέφαρα, η γλώσσα και ο λάρυγγας και υπάρχει φόβος απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών». Και η γιατρός συνιστά καλή συνεργασία γιατρού – ασθενούς, ώστε, αφενός να βρεθεί τι προκαλεί τις κρίσεις, αφετέρου, να δίδεται η καλύτερη δυνατή προφυλακτική και θεραπευτική αγωγή.                                       

Σχετικά Άρθρα