ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κίνδυνος για την υγεία βρεφών με γηραιότερους πατέρες

05 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Γιατροί και οι ειδικοί της Ιατρικής Δεοντολογίας προειδοποιούν για τους κινδύνους από την απόκτηση παιδιών σε μεγάλη ηλικία, μετά την είδηση ότι ο ηθοποιός Αλ Πατσίνο περιμένει παιδί στα 83 του.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε την τελευταία δεκαετία δείχνει ότι τα μωρά που γεννιούνται από άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα ή να αναπτύξουν γενετικές ανωμαλίες, ορισμένους καρκίνους ή νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αν και ο συνολικός κίνδυνος είναι ακόμα χαμηλός.

«Δεν είναι νέο φαινόμενο. Αυτό που δεν καταλάβαμε ήταν ότι μπορεί να γεννιούνταν παιδιά με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων», δήλωσε ο Arthur Caplan, καθηγητής Ιατρικής Δεοντολογίας στο Grossman School του NYU.

Η ιατρική κοινότητα δεν έχει έναν ακριβή ορισμό της λεγόμενης προχωρημένης πατρικής ηλικίας, αλλά η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής  συνιστούν από κοινού οι γιατροί να μιλήσουν σε άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω για τον αυξημένο κίνδυνο δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία στους απογόνους τους.

Μάλιστα, μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι η ηλικία του πατέρα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που γεννιούνταν από μεγαλύτερους πατέρες είχαν αυξημένο κίνδυνο σχιστίας χείλους ή υπερώας, καρδιακών ελαττωμάτων, αυτισμού, σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι η προχωρημένη πατρική ηλικία σχετίζεται σε μέτριο βαθμό με την πιο κοινή μορφή παιδικής λευχαιμίας και συνδέεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο παιδιατρικού λεμφώματος μη-Hodgkin .

Το 2018, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες ηλικίας 45 ετών και άνω είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιληπτικές κρίσεις και 14% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα σε σύγκριση με μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες ηλικίας 25 έως 34 ετών.

Αυτή η μελέτη σημείωσε επίσης έναν κίνδυνο για τις εγκύους: Οι σύντροφοι ανδρών ηλικίας 45 ετών και άνω είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης από τις συντρόφους των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών.

"Ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει σχετικά χαμηλός. Για ένα άτομο, μπορεί να μην έχει τόσο νόημα. Αλλά σίγουρα σε επίπεδο πληθυσμού, εάν εξετάζουμε τις κοινωνικές αλλαγές όπου οι γονείς μεγαλώνουν, τότε μπορεί να είναι αυτή η μετρήσιμη αύξηση σε ορισμένες από αυτές τις διαταραχές», είπε ο Δρ Michael Eisenberg, συγγραφέας αυτής της μελέτης και καθηγητής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.



Σχετικά Άρθρα