ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κινδυνεύουν τα παιδιά από την παραλλαγή της Όμικρον 2;

31 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μία έκθεση σχετικά με τις υποπαραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, Όμικρον BA.1 και BA.2, αναφέροντας ότι η υποπαραλλαγή BA.2 (Όμικρον 2) θα πρέπει να συνεχίσει να ταξινομείται ως "παραλλαγή ανησυχίας".

Σύμφωνα με τον S. Wesley Long , MD, PhD, ερευνητή στο Houston Methodist Hospital στο Χιούστον του Τέξας, η Όμικρον 2 μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από την παραλλαγή Όμικρον, η οποία από μόνη της είναι πολύ μεταδοτική. Προηγουμένως, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) είχαν κάνει λόγο για νοσηλείες μεγάλης διάρκειας εξαιτίας της Όμικρον σε παιδιά κάτω των 5 ετών, οι οποίες κορυφώθηκαν στις 8 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της COVID-19  δεν είναι εγκεκριμένα για παιδιά κάτω των 5 ετών, κι έτσι αυτά παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτα στη νόσο.

Δεδομένου του προηγούμενου αριθμού νοσηλειών παιδιών κάτω των 5 ετών, θα έπρεπε οι γονείς να ανησυχούν για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2; Οι υγειονομικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η υποπαραλλαγή αυτή δεν είναι εντελώς νεοεμφανισθείσα.

Ο Long εξηγεί: "Είναι μια παραλλαγή που προέκυψε περίπου την ίδια εποχή με την BA.1, αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αποκαλούσαν απλώς "Όμικρον" τους τελευταίους μήνες".

Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η BA.2 αφορά πλέον την πλειονότητα των κρουσμάτων, πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα και γρήγορα από τη BA.1. Αυτό, με τη σειρά του, τροφοδοτεί έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τον κίνδυνο για τα παιδιά από την υποπαραλλαγή BA.2 (Όμικρον 2), ο Δρ James Campbell, MS, καθηγητής Παιδιατρικής στο Κέντρο Ανάπτυξης Εμβολίων και Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Maryland School of Medicine δήλωσε: ''Πιθανότατα συνεχίζει να παρουσιάζει παρόμοιους κινδύνους με τη BA.1, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να μάθουμε σίγουρα."

Ο Mark Cameron , PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Case Western Reserve University School of Medicine, προσέθεσε: "Κάθε μη εμβολιασμένο άτομο κινδυνεύει από μέτρια έως σοβαρή έκβαση της COVID-19, ακόμη και τα παιδιά, ειδικά αν έχουν άλλα προβλήματα υγείας."

Επιπλέον, ο Cameron σημειώνει ότι, ακόμη και μια ήπια νόσηση COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα, γεγονός που μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά.

Το MIS-C (πολυφλεγμονώδες σύνδρομο) είναι επίσης ανησυχητικό, προσέθεσε. Αυτή η σπάνια κατάσταση περιλαμβάνει φλεγμονή σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών και του γαστρεντερικού σωλήνα. Έχει συσχετιστεί με λοιμώξεις από την COVID-19 και μπορεί να είναι σοβαρή ή και θανατηφόρα.

«Τέλος, μαθαίνουμε ακόμα πόσο καιρό μπορεί να παραμείνουν ορισμένες από τις επιπτώσεις της ασθένειας ως μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα