ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καύσωνας: Πώς να τον αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά

17 Αυγούστου 2023, 10:00

images

Στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καύσωνας θεωρείται ότι υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39° C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26° C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό (δηλαδή δεν δροσίζει επαρκώς τα βράδια), οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν για τουλάχιστον 3 ημέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση. Με την κλιματική αλλαγή είναι επόμενο να συναντάμε αυτές τις συνθήκες όλο και πιο συχνά, όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα... 

Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει -με τη σωστή ένδυση και υπόδηση- θερμοκρασίες χαμηλότερες των 0° C ως και άνω των 45° C. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε φάει σωστά, έχουμε πιει νερό, φοράμε τα κατάλληλα ρούχα και δεν πάσχουμε από σοβαρές και χρόνιες νόσους που μάς δημιουργούν δυσανεξία στη ζέστη και το κρύο. Επίσης, προϋποθέτει ότι η διακύμανση έχει γίνει σταδιακά -δεν έχουμε για παράδειγμα έρθει κατευθείαν από το βόριο Πόλο στη ζέστη της κεντρικής Αφρικής-, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε θερμικό σοκ ακόμα και σε νεαρά και υγιή άτομα.

Η θερμοπληξία είναι η υψηλή θερμοκρασία σώματος που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. τα βασικά της συμπτώματα είναι:
- Ερυθρό, ξηρό ή υγρό δέρμα.
- Γρήγορος και δυνατός καρδιακός παλμός.
- Πονοκέφαλος.
- Ζάλη.
- Ναυτία.
- Σύγχυση.
- Λιποθυμία.

Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία θερμοπληξίας το άτομο πρέπει να μεταφερθεί σε σκιά ή ιδανικά σε κλιματιζόμενο χώρο, να αφαιρεθούν τα ρούχα του και να μπουν παγοκύστες σε μασχάλες, λαιμό και κεφάλι. Νερό παρέχουμε μόνο αν έχει τις αισθήσεις του ενώ καλούμε αμέσως και ιατρική βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες καύσωνα, οι ειδικοί συστήνουν:

- Επιλέξτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα.

- Παραμείνετε σε κλιματιζόμενα μέρη όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν το σπίτι σας δεν έχει κλιματισμό, πηγαίνετε σε ένα δημόσιο χώρο που διαθέτει κλιματισμό, καθώς ακόμη και λίγες ώρες παραμονής σε δροσερό περιβάλλον μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει πιο δροσερό όταν επιστρέφετε στη ζέστη.
Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι δυνατόν να παρέχουν άνεση, αλλά όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή δεν είναι ικανοί να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπέρμετρης ζέστης στην υγεία. 

- ‘Ένα δροσερό ντους ή μπάνιο ή η μετακίνηση σε ένα κλιματιζόμενο μέρος αποτελούν πολύ καλύτερους τρόπους για να δροσιστείτε.

- Χρησιμοποιήστε λιγότερο τις ηλεκτρικές συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, όπως ο φούρνος ή η κουζίνα.

- Προγραμματίστε προσεκτικά τις εξωτερικές σας δραστηριότητες σε ώρες της ημέρας με χαμηλότερη θερμοκρασία, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε συχνά σε σκιερά σημεία, ώστε το σώμα σας να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει.

- Μειώστε την άσκηση κατά τη διάρκεια της ζέστης. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι να εργάζεστε ή να ασκείστε σε ζεστό περιβάλλον, ξεκινήστε αργά και ανεβάστε το ρυθμό σταδιακά. Εάν η σωματική προσπάθεια στη ζέστη κάνει την καρδιά σας να χτυπά δυνατά και σας προξενεί λαχάνιασμα, σταματήστε κάθε σωματική δραστηριότητα.

- Φοράτε αντηλιακό με ικανοποιητικό δείκτη προστασίας 30 λεπτά πριν βγείτε έξω. Κάντε χρήση καπέλου με φαρδύ γείσο και φορέστε γυαλιά ηλίου.

- Μην αφήνετε ποτέ βρέφη, παιδιά ή κατοικίδια σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, καθώς τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν γρήγορα επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους και τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υποστούν θερμοπληξία, ακόμα κι αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά.

- Αποφύγετε τα ζεστά και βαριά γεύματα, καθώς προσθέτουν θερμότητα στο σώμα σας.

- Παραμείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονα υγρά, ανεξάρτητα από το πόσο δραστήριοι είστε. Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε υγρά.

- Αναπληρώστε το αλάτι και τα μέταλλα, καθώς αυτά αποβάλλονται από το σώμα με την έντονη εφίδρωση και θα πρέπει να αναπληρώνονται. Ένα αθλητικό ποτό μπορεί να αναπληρώσει το αλάτι και τα μέταλλα που απομακρύνθηκαν με την εφίδρωση. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε αλάτι, έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες χρόνιες παθήσεις, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πιείτε κάποιο αθλητικό ρόφημα ή άλλο σκεύασμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

- Φροντίστε ιδιαίτερα τα άτομα υψηλού κινδύνου: Παρόλο που οποιοσδήποτε κινδυνεύει από τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία του, μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους:
Βρέφη και μικρά παιδιά.
Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Άτομα που είναι παχύσαρκα.
Άτομα που υπερβάλλουν σωματικής προσπάθειας κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της άσκησης.
Ασθενείς, ειδικά με καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ή άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για την κατάθλιψη, την αϋπνία ή την κακή κυκλοφορία.

Επισκεφθείτε ενήλικες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και παρακολουθήστε τους στενά για σημάδια θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά χρειάζονται, φυσικά, πολύ πιο συχνή παρακολούθηση.

Σχετικά Άρθρα