ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καταστροφικός ο αντίκτυπος COVID-19 στις μεταμοσχεύσεις

02 September 2021, 11:30

images

 Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων οργάνων μειώθηκε παγκοσμίως κατά 31% κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του COVID-19, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για Μεταμόσχευση Οργάνων (ESOT), έδειξε ότι ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων οργάνων που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του COVID-19 το 2020 ήταν πέραν του 30% χαμηλότερος από αυτόν που πραγματοποιήθηκε το 2019.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς μοντέλων, αυτή η πτώση των μοσχευμάτων οδήγησε σε απώλεια ζωής ασθενών που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 48.000 χρόνια ζωής.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Lancet Public Health.

Αναλύοντας δεδομένα από 22 χώρες, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές πρακτικές ως προς την ανταπόκριση των προγραμμάτων μεταμόσχευσης κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, με τη δραστηριότητα μεταμόσχευσης να μειώνεται περισσότερο από 90% σε ορισμένες χώρες.

Η Ιαπωνία και η Αργεντινή σημείωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες πτώσεις, ενώ χώρες όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ σημείωσαν μόνο μια μικρή πτώση.

Μεγαλύτερη μείωση στις μεταμοσχεύσεις νεφρού 

Από τους τύπους μεταμόσχευσης, η μεταμόσχευση νεφρού είχε τη σημαντικότερη μείωση σχεδόν σε όλες τις χώρες κατά τη διάρκεια του 2020 σε σύγκριση με το 2019, με τη μελέτη να διαπιστώνει μείωση στις μεταμοσχεύσεις νεφρού ζωντανού δότη (-40%) και ήπατος (-33%).

Για μεταμοσχεύσεις νεκρών δοτών, υπήρξε μείωση στις μεταμοσχεύσεις νεφρού (-12%), ήπατος (-9%), πνεύμονα (-17%) και καρδιάς (-5%).

Γενικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια θετική ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των αυξημένων ποσοστών μόλυνσης από την COVID-19 και των μειώσεων των νεκρών και ζωντανών μεταμοσχεύσεων οργάνων.

Ο Δρ Olivier Aubert, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε: «Το πρώτο κύμα της COVID-19 είχε καταστροφικό αντίκτυπο στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων σε πολλές χώρες, επηρεάζοντας τις λίστες αναμονής ασθενών και δυστυχώς οδήγησε σε σημαντική απώλεια ζωής».

Ο καθηγητής Alexandre Loupy, επικεφαλής του Paris Translational Research Center for Organ Transplantation and study και συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Η μεταμόσχευση ζωντανών δοτών, η οποία μειώθηκε σημαντικά, απαιτεί πόρους και προγραμματισμό σε σύγκριση με τους νεκρούς δότες. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας και ταυτόχρονα υπάρχουν σημαντικές ηθικές ανησυχίες για την ασφάλεια του δότη».

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί έμμεσοι θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19 και η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η πανδημία έχει εκτεταμένες συνέπειες σε πολλές ιατρικές ειδικότητες».

Από τα ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι αριθμοί των ετών ζωής που χάθηκαν ήταν 37.664 έτη για τους ασθενείς που βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής για ένα νεφρό, 7.370 για το ήπαρ, 1.799 χρόνια για έναν πνεύμονα και 1.406 για μια καρδιά, που ισοδυναμούν με 48.239 χρόνια ζωής συνολικά.

Σχετικά Άρθρα