ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καταρρίπτονται μύθοι για την διατροφή των ατόμων με διαβήτη

29 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Όπως φαίνεται από μελέτη η οποία διεξήχθη από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition, όσοι πάσχουν από διαβήτη καλούνται να μην τρώνε συχνά πατάτες και άλλα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της επικρατούσας αντίληψης ότι καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μία καλά οργανωμένη κλινική δοκιμή , με τη συμμετοχή 24 ενήλικων πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο γλυκαιμικός δείκτης δεν αποτελεί ακριβές εργαλείο για την κατανόηση πώς επηρεάζεται η γλυκαιμική απόκριση ενός ατόμου σε τροφή που καταναλώνεται στο πλαίσιο βραδινού γεύματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης δόθηκε στους συμμετέχοντες το ίδιο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, αλλά το βραδινό είχε τέσσερις παραλλαγές -η κάθε μία περιλάμβανε είτε λευκές πατάτες χωρίς τη φλούδα μαγειρεμένες με τρεις διαφορετικούς τρόπους (βραστές, ψητές και βρασμένες που στη συνέχεια κρύωσαν και ξαναζεστάθηκαν) ή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ρύζι τύπου μπασμάτι (γεύμα ελέγχου).

Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν το πείραμα, με ένα διάλειμμα εννέα ημερών μεταξύ κάθε κύκλου, ώστε να «περάσουν» από όλα τα δοκιμαστικά γεύματα και το γεύμα ελέγχου. Πέραν της συστηματικής εξέτασης αίματος στην οποία υποβάλλονταν (αμέσως μετά το γεύμα και κάθε 30 λεπτά για τις επόμενες δύο ώρες), μόνιτορ γλυκόζης κατέγραφε διαρκώς τις αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ενώ κοιμούνταν.

Βάσει των ευρημάτων, δεν παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στην απόκριση γλυκόζης ανάμεσα στα δείπνα που περιείχαν λευκή πατάτα και ρύζι μπασμάτι. Επιπλέον, ο γλυκαιμικός δείκτης των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πιο ευνοϊκός αφότου είχαν καταναλώσει το δείπνο με λευκές πατάτες σε σύγκριση με το ρύζι μπασμάτι.

«Τα ευρήματα αυτά είναι αντίθετα ως προς αυτά της έρευνας παρατήρησης και της παραδοσιακής διατροφικής καθοδήγησης που έχει οδηγήσει ορισμένους να πιστεύουν ότι οι πατάτες δεν είναι κατάλληλη διατροφική επιλογή για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2» αναφέρει ο Δρ. Brooke Devlin, PhD, ο κύριος ερευνητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στη Μελβούρνη.

Σχετικά Άρθρα