ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατά 90% προστατευμένοι οι έφηβοι που εμβολιάστηκαν με Pfizer

24 Οκτωβρίου 2021, 08:00

images

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στους εφήβους, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινο-αμερικανική μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους έως τώρα παγκοσμίως.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 94.354 εμβολιασμένους εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2021, μια περίοδο που συμπίπτει με το τέταρτο κύμα, με την παραλλαγή Δέλτα να έχει κυριαρχήσει στο Ισραήλ. Οι ερευνητές συνέκριναν το δείγμα με ισάριθμο αριθμό μη εμβολιασμένων εφήβων.

Διαπιστώθηκε ότι στους πλήρως εμβολιασμένους εφήβους, 7 έως 21 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ο κίνδυνος νόσου COVID-19 με συμπτώματα ήταν μειωμένος κατά 93% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους συνομηλίκους τους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης ήταν μειωμένος κατά 90%.

Επιπλέον μεταξύ της 14ης και 20ης ημέρας μετά την πρώτη δόση, ο κίνδυνος συμπτωματικής COVID-19 ήταν κατά 57% μικρότερος στους εμβολιασμένους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης ήταν μειωμένος κατά 59% σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους εφήβους. 

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, αυτό το εμβόλιο είναι άκρως αποτελεσματικό στους εφήβους έναντι της συμπτωματικής COVID-19 και έναντι κάθε λοίμωξης», δήλωσε ο καθηγητής Ραν Μπάλιτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Clalit.

Σχετικά Άρθρα