ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος παχέος εντέρου: Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος στους μεσήλικες

26 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σώζουν ζωές. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι μεσήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ελέγχονται όπως θα έπρεπε. Τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνονται, αλλά μόνο περίπου το 48% των ενηλίκων ηλικίας 50 έως 54 ετών έλαβε τις συνιστώμενες εξετάσεις τους το 2018 σε σύγκριση με το 78% αυτών των ηλικιών 70 έως 75 ετών, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και περίπου ένας στους είκοσι ανθρώπους θα διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου στη ζωή τους», δήλωσε η Δρ. Lynn O'Connor, MPH, επικεφαλής χειρουργικής παχέος εντέρου και ορθού στο Mercy Hospital στο Rockville Centre της Νέας Υόρκης και στο St. Joseph Hospital στο Bethpage της Νέας Υόρκης.

«Το 30% των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών», συνέχισε. «Το μήνυμα ότι οι προληπτικές κωλονοσκοπήσεις σώζουν ζωές έχει εντυπωθεί ξεκάθαρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ωστόσο, αυτό το μήνυμα δεν φαίνεται να διαπερνά καθαρά τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».

Τα τελευταία χρόνια η συνιστώμενη ηλικία για προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου μειώθηκε από τα 55 στα 50 και πιο πρόσφατα από τα 50 στα 45, σύμφωνα με σύσταση της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, είναι φανερό πως χρειάζονται ακόμη περισσότερα μηνύματα και κίνητρα εκ μέρους των φορέων δημόσιας υγείας για να πεισθούν περισσότεροι ενήλικες για τη σημαντικότητα αυτών των σωτήριων εξετάσεων.

«Οι πρόσφατοι θάνατοι των ηθοποιών Chadwick Boseman , ηλικίας 43 ετών, και Billy Kametz, ηλικίας 35 ετών, έθεσαν το επίκεντρο της προσοχής στην πραγματικότητα ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι πλέον ασθένεια που αφορά άτομα άνω των 50 ετών», δήλωσε ο Dr. Paul Johnson, χειρουργός παχέος εντέρου και ορθού στο Methodist Le Bonheur Healthcare στο Μέμφις του Τενεσί.

«Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται μεταξύ των νεότερων ανθρώπων και [αυτό που είναι] ακόμη πιο τρομακτικό [είναι πως], εμείς, ως γιατροί, δεν γνωρίζουμε ακριβώς το γιατί. Ως χειρουργός παχέος εντέρου, η πιο κοινή απάντηση που ακούω από έναν νεαρό ασθενή που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού είναι ότι απέρριψε οποιοδήποτε πιθανό προειδοποιητικό σημάδι ως αιμορροΐδα», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα