ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρδιαγγειακά επεισόδια σε ασθενείς με ψωρίαση

13 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

images

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine, οι ερευνητές διερεύνησαν τον αντίκτυπο των βιολογικών παρεμβάσεων στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στους ασθενείς με ψωρίαση.

Τα ευρήματα της μελέτης τόνισαν τη σημασία της θεραπείας της ψωρίασης όχι μόνο ως δερματικής πάθησης αλλά ως συστηματικής νόσου για την πρόληψη θανατηφόρων καρδιαγγειακών επιπλοκών. Είναι απαραίτητη η εστίαση στην παχυσαρκία, το διαβήτη, τη δυσλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο και την υπέρταση που σχετίζονται συχνά με την ψωρίαση και η παροχή ολοκληρωμένης θεραπείας. Οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες, κυρίως οι TNF-α, IL-17 και IL-23, υποτίθεται ότι ενισχύουν την καρδιαγγειακή νόσο, προκαλώντας, τόσο ψωρίαση, όσο και αγγειακή δυσλειτουργία.

Όπως μεταδίδει το News Medical, η ψωρίαση είναι μια συστηματική και χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή που σχετίζεται με πολλές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπιδαιμία. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ψωριακή αρθρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Προηγούμενη έρευνα έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν σημαντικό επιπολασμό της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία βρέθηκε επίσης να σχετίζεται με τη σοβαρότητα της ψωρίασης. Η συγκεντρωτική αναλογία πιθανοτήτων (OR) ήταν 1,46 για παχύσαρκα άτομα με ήπια ψωρίαση και 2,23 για σοβαρή ψωρίαση. Επιπλέον, η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τη θεραπευτική στρατηγική και την κλινική ανταπόκριση στα φάρμακα.

Η ενθάρρυνση του περιορισμού της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας σε ασθενείς με ψωρίαση που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορεί να διευκολύνει τη μείωση της σοβαρότητας της ψωρίασης, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων αδιπονεκτίνης, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Οι περισσότερες μελέτες έδειξαν ότι η ψωρίαση αύξησε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, άλλες δεν αποκάλυψαν καμία συσχέτιση της ψωρίασης με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. 

Μια συστηματική ανάλυση έδειξε ότι η ψωρίαση αύξησε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η φαρμακευτική αγωγή με στατίνες, προτείνεται για όσους διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Στην πράξη, ωστόσο, μόνο μια μειοψηφία γιατρών συνταγογραφεί στατίνες σε ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με στατίνες.


Σχετικά Άρθρα