ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάποιοι έχουν γενετική προδιάθεση για αλκοολισμό

26 Νοεμβρίου 2019, 07:40

images

Όλοι πίνουμε περιστασιακά ή και τακτικά ένα ποτήρι κρασί ή άλλο ποτό. Κάποιοι θα θελήσουμε να πίνουμε κάποια στιγμή καθημερινά παραπάνω από ένα ποτήρι... Αλλά δεν θα γίνουμε όλοι αλκοολικοί!

Αυτό συμβαίνει - λένε τώρα ερευνητές από το Salk Institute- επειδή δεν έχουμε όλοι την γενετική προδιάθεση που μας οδηγεί στο επόμενο βήμα της συχνής κατανάλωσης αλκοόλ, που είναι ο αλκοολισμός. Για να πούμε ότι κάποιος είναι αλκοολικός πρέπει να μην μπορεί να ξεκινήσει την ημέρα του αν δεν πιει ένα τουλάχιστον ποτό, να πίνει αρκετά μεγάλες ποσότητες απαραιτήτως καθημερινά και σε επόμενο στάδιο να είναι εθισμένος στην αλκοόλη και να μεθάει με το πρώτο ή δεύτερο ποτήρι! Οι άνθρωποι αυτοί παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ, τους νεφρού, το γαστρεντερικό σύστημα, την καρδιά και αναπτύσσουν ψυχολογικά προβλήματα.

Αλλά όπως μας λένε τώρα οι ερευνητές, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε άρχισε να πίνει ένα ποτήρι ποτό κάθε μέρα. Επίσης στις ΗΠΑ ο αλκοολισμός αντιμετωπίζεται ως μία νευρολογική πάθηση, δηλαδή μια πάθηση του εγκεφάλου.

Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο τελευταίο τεύχος της έγκυρης επιστημονικής επιθεώρησης Science, αναφέρουν ότι στα πειράματα που έκαναν σε πειραματόζωα, φάνηκε ότι υπάρχει ένας βιοδείκτης (μια ουσία του οργανισμού) που προβλέπει ποιοι θα αναπτύξουν εθισμό και ποιοι όχι.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Νευρολογίας Kay Tye, επικεφαλής στο Systems Neurobiology Laboratory και καθηγήτρια έδρας στο Wylie Vale "αυτή η μελέτη γεφυρώνει το κενό που είχαμε μεταξύ των αναλύσεων που κάναμε στα κυκλώματα του εγκεφάλου και την εμφάνιση του αλκοολισμού". 

Κατά την διεξαγωγή της μελέτης στα πειραματόζωα, κατάφεραν με ειδικές μεθόδους να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στα κύτταρα του εγκεφάλου τους πριν την κατανάλωση αλκοόλ, κατά την διάρκεια κατανάλωση και μετά από αυτήν. Και όπως φάνηκε, σε κάποια από αυτά υπήρχε ένας ξεχωριστός κυτταρικός μηχανισμός που τα οδηγούσε να αναπτύσσουν τον εθισμό.

Σχετικά Άρθρα