ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καπνίζετε από νέοι; Τουλάχιστον κόψτε το πριν από τα 40!

12 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Το κάπνισμα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Παρά τις εντατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, το ¼ των θανάτων μεταξύ των μεσήλικων ενηλίκων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αποδίδεται σε αυτή την αιτία. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, οι εκστρατείες κατά του καπνίσματος απέδωσαν καρπούς και πολλοί καπνιστές έχουν κόψει την κακή συνήθεια πριν από την ηλικία των 40 ετών. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine Evidence έρχεται να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Είναι ευεργετική η διακοπή του καπνίσματος ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες;

Στη Νορβηγία, 3 μελέτες κοόρτης που διεξήχθησαν μεταξύ 1974 και 2003, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν συμμετέχοντες ηλικίας 25-79 ετών, συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν τη Νορβηγική Έρευνα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας. Αυτές ήταν οι Counties Study (1974-1988), η 40 Years Study (1985-1999) και η Cohort of Norway (1994-2003). Η 4η κοόρτη δημιουργήθηκε μέσω της UK Biobank, με ενήλικες ηλικίας 40-73 ετών που προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στην έρευνα. Η ανάλυση δεδομένων κάλυψε τελικά έναν σχετικά ετερογενή συνολικό πληθυσμό 1,48 εκατομμυρίων ενηλίκων από χώρες υψηλού εισοδήματος.

Στο τέλος της παρακολούθησης, καταγράφηκαν 122.697 θάνατοι. Η σύγκριση καπνιστών και μη καπνιστών, επιβεβαίωσε τα υπερβολικά ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με το κάπνισμα, με προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου (HRs) που υπολογίζονται σε 2,80 για τις γυναίκες και 2,70 για τους άνδρες. Το κάπνισμα μείωσε το προσδόκιμο ζωής στην ομάδα ηλικίας 40 έως 79 ετών κατά 12 χρόνια για τις γυναίκες και 13 χρόνια για τους άνδρες. Όσον αφορά τη θνησιμότητα που αποδίδεται στο κάπνισμα, τα αντίστοιχα νούμερα έφτασαν τα 24 και 26 έτη, αντίστοιχα. Τα αναπνευστικά νοσήματα κατατάσσονται υψηλότερα και στα δύο φύλα (HR, 7,6 για τις γυναίκες και 6,3 για τους άνδρες), ακολουθούμενα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα (HR, 3,1 για τις γυναίκες και 2,9 για τους άνδρες) και τους καρκίνους (HR, 2,8 για τις γυναίκες και 3,1 για τους άνδρες).

Αυτά τα ποσοτικά αποτελέσματα έχουν κατά προσέγγιση, δεδομένης της μεθοδολογίας (μετα-ανάλυση) και κάποιας ετερογένειας στις μελέτες, καθώς και του πλήθους πιθανών παραγόντων που δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα πιθανότατα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να απέχουν, ακόμη και τους μεγαλύτερους, παρότι τα σίγουρα οφέλη είναι αν διακόψει κάποιος τη συνήθεια πριν από τα 40 έτη. 

Ακόμα κι αν το όφελος από τη διακοπή είναι μέγιστο όταν συμβαίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τουλάχιστον 3 χρόνια διακοπής θα ήταν αρκετά για να κερδίσετε χρόνια ζωής.

Σχετικά Άρθρα